Oplatí sa cestovné poistenie?

Plánujete v lete vyraziť na dovolenku do zahraničia? Lákajú vás poisťovne  ako potencionálnych klientov na cestovné poistenie? Ak sa nepoistíte striehnu na vás mnohé nebezpečenstvá a môžte prísť o stovky eur. Je to v skutočnosti tak?

Od vstupu Slovenska do Európskej únie možno v členských krajinách na zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti využiť slovenské zdravotné poistenie. V praxi to znamená, že ak na dovolenke ochoriete, môžete ísť k lekárovi a slovenská zdravotná poisťovňa to za vás uhradí. Na cesty do Európskej únie by si mal preto vziať každý so sebou európsky preukaz cestovného poistenia.

V zahraničí však musíte dávať pozor, k akému lekárovi sa vyberiete. Zdravotná poisťovňa vám preplatí ošetrenie len v prípade, že daný lekár či zariadenie je zapojené do systému verejného zdravotného poistenia v danej krajine. Ak sa necháte ošetriť na súkromnej poliklinike, ktorá v danej krajine nemá zmluvu so žiadnou zdravotnou poisťovňou, slovenská poisťovňa vám takéto ošetrenie nepreplatí.

Ešte pred tým ako sa necháte v zahraničí ošetriť, by ste si mali preto skontrolovať, či dané cestovné poistenie zahŕňa aj ošetrenie u súkromného lekára, kým európsky preukaz zdravotného poistenia kryje zdravotnú starostlivosť u lekára napojeného  na verejný systém zdravotného poistenia. V mnohých letoviskách, najmä na ostrovoch a prímorských destináciách, nie sú zastúpené verejné zdravotnícke zariadenia, respektíve v urgentných prípadoch nie sú najbližším dostupným zdravotníckym zariadením.  Dovolenkár sa tak vďaka uzatvorenému poisteniu môže vyhnúť vysokým nákladom na zdravotnú starostlivosť. Cena liečby bežných ochorení sa pohybuje v desiatkach  až stovkách eur. V prípade vážnejších ochorení alebo operácie sa sumy za liečenie môžu vyšplhať na tisíce až desaťtisíce eur. V porovnaní s tým sa cena cestovného poistenia za týždeň v rámci Európy väčšinou zmestí do 10 eur.

Cestovné poistenie si možno väčšinou vyskladať z viacerých zložiek. Základom je poistenie liečebných nákladov, ku ktorým si možno pribaliť úrazové poistenie, poistenie batožiny či poistenie zodpovednosti za spôsobenú škodu. Ľuďom, ktorí cestujú častejšie, sa môže oplatiť celoročné cestovné poistenie. V prípade krajín Európy ho možno uzatvoriť už za 19 eur na rok. V niektorých krajinách sa vám celoročné poistenie vyplatí aj vtedy, keď sa chystáte len na dvojtýždennú dovolenku. Výška poistnej ochrany sa zväčša pohybuje v desiatkach až v stovkách tisíc eur, takže i vážnejšie choroby, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, by sa z toho mali bez problémov uhradiť. Aj samotné zdravotné poisťovne odporúčajú svojim klientom, aby pri ceste do zahraničia využívali aj komerčné cestovné poistenie. Na základe európskeho preukazu majú totiž dovolenkári v prípade zdravotných problémov nárok na zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok ako domáci obyvatelia. To znamená, že ak občania daného štátu musia za nejaký zákrok alebo liek doplácať z vlastného vrecka, budú musieť rovnakú sumu doplatiť aj Slováci. V prípade cestovného poistenia spoluúčasť nemusíte hradiť. Naopak, výhodou európskeho preukazu je že neexistuje žiadny maximálny limit, ktorý za vás poisťovňa musí zaplatiť, ak ide o potrebnú zdravotnú starostlivosť. Navyše zdravotná poisťovňa zaplatí v zahraničí aj liečbu chronických pacientov, ktorí potrebujú pravidelnú starostlivosť. Z cestovného poistenia sa takáto liečba neprepláca.

Potrebujete poradiť v oblasti cestovného poistenia? Navštívte stránku www.v-consulting.sk a dozviete sa viac.