Zastrešovanie terás a balkónov

Bývate v peknom rodinnom domčeku, máte krásnu terasu,alebo bazén a nemôžete ich využívať tak ako by ste potrebovali? Váš bazén, alebo terasu určite ich využívate najmä počas letných mesiacov. A nenapadlo Vás, že by ste ho mohli využívať aj o pár mesiacov dlhšie?

Tak máme pre Vás riešenie – zastrešovanie .

Zastrešovanie balkónov,terás a bazénov nachádza obľubu u čoraz viac ľudí.

Zastrešenie terasy je moderný spôsob, ako si pridať ku domu izbu navyše,spraviť si letnú kuchyňu alebo celoročnú záhradu, predĺžime si možnosť pobytu na záhrade, alebo na terase od jarných mesiacov až do zimné mesiace. Je to tiež veľmi výhodný spôsob, ak máme v dome malé deti,alebo domácich maznáčikov, že sa nemusíme báť o ich bezpečnosť .

Zastrešovanie terasy je príjemným oživením vášho rodinného domu. Zastrešenie nám okrem ušetrených nákladov za teplo prináša aj výborné izolačné vlastnosti. Výhod je samozrejme viac ,okrem toho chránime našu terasu pred vonkajšími vplyvmi počasia ,dažďom,snehom ,priamím slnečným žiarením, vetrom.

Zasklievanie terasy dnes nie je také náročné ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať,a aj systém montáže je jednoduchý. A ak si na zastrešovanie sami netrúfame, môžeme o pomoc požiadať rôzne firmy, ktoré to spravia za nás.

Najčastejším spôsobom zastrešenia terasy je hlinikovým spôsob pred oceľovým ,alebo dreveným spôsobom . Pri drevenom zastrešovaní treba vybrať čo najvhodnejšie drevo, aby sa nám nepokazil potom celkový dojem a predišli sme zbytočným komplikáciám. Celý systém zasúvacích presklených dvier funguje podobne ako pri zasklených bazénoch a teda na princípe pojazdov na kolieskach či koľajničkách. Manipulácia s posuvom je veľmi ľahká , bezpečná ,rýchla a netrvá viac ako pár sekúnd a veľmi rýchlo sa dá prepojiť priestor zastrešenia s vonkajším prostredím.

Zastrešenie bazénov v dnešnej dobe nie nič nezvyčajné. Takto si môžeme naše kúpanie v bazénoch predĺžiť až o pár mesiacov navyše, a nemusíme sa spoliehať len na letnú sezónu. Výhodou je tiež ,že sa nám bazén toľko neznečistí, nenapadajú nám doň toľko nečistôt,a tiež môže slúžiť ako ochrana pred neželaným pádom detí a zvierat do bazéna. Ďalšou výhodou je zníženie výdajov na údržbu a vykurovanie,pretože do vody nepadajú okolité nečistoty, spotrebuje sa menej bazénovej chémie a znižujú sa minimálne tepelné straty pri nočnom ochladení a v prípade kombinácie s vykurovaním možnosť kúpania aj v zime alebo počas nepriaznivého počasia.

Je síce pravda ,že finančne nás zastrešenie bazéna môže stáť od jednej tisícky eur, až po niekoľko tisíc ,ale v neposlednom rade ,sa nám táto investícia určite vyplatí. Cena sa samozrejme pohybuje aj od závislosti od typu zastrešenia , z akých materiálov má byť zastrešenie zhotovené a z iných faktorov.

Zastrešenie bazénov sa robia v podstate 2 spôsobmi a to nízke a vysoké zastrešovanie.

Nízke typmi majú zvyčajne oblúkový tvar a ich najväčšou výhodou je to, že splynú s bazénom aj jeho okolím, a tak tvorí vlastne veľmi diskrétny doplnok.

Vysoké zastrešenie potrebuje väčší priestor, ale poskytuje i lepšie pohodlie užívania bazéna. Ak sa rozhodneme pre toto zastrešenie, mali by sme si vybrať taký rozmer aby sa k bazénu dali dať aj stolík so stoličkami poprípade i ležadlá.

A ak nám ani jedno z týchto typov nevyhovuje ,môžme zvoliť stredne vysoké prekrytia. Stredné zakrytie bazénov poskytuje voľný pohyb osôb po skoro celom zastrešení priestoru. Steny zastrešenia môžu byť vyrobené z kompaktného poly-karbonátu, ktorý zastrešenie bazéna okrášli a vytvorí dokonalý súlad s okolím a s prírodou. Inšpiráciu najdeme aj na stránke http://www.alukov.sk/zastresenie-bazenov/ .

Na náš trh sa postupne presadzujú aj bezkoľajnicové riešenia. Jednotlivé segmenty, ktoré sa teleskopicky zapadajú do seba, majú kolieska, ktoré zaisťujú pohyb strechy priamo po dráhe – bez koľajníc. Pri dobrom počasí možno takýto systém uložiť na pokojnom mieste záhrady a vychutnávať si ničím nerušený priestorový pohľad .

Ak zatiaľ neuvažujete o zastrešení bazéna,alebo ak ešte nemáte dostatok finančných prostriedkov je výhodné je si zabezpečiť letnú, univerzálnu plachtu, alebo iné krytie bazéna, ktoré ochráni váš bazén proti nečistotám a zároveň udrží cez noc teplo vytvorené počas dňa.

Najjednoduchším a zároveň aj najlacnejším spôsobom zakrytia záhradného bazéna je použitie solárnych plachiet. Materiál je stabilizovaný proti UV žiareniu. Solárna plachta zabraňuje tepelným stratám z hladiny a pri slnečnom dni účelne prenáša teplo do vody. Plachta sa vždy upravuje presne na tvar bazénu. Solárne plachty sa buď skladajú alebo navíjajú na rolovacie zariadenie, ktoré môže byť pojazdné alebo pevne ukotvené na okraji bazénu.