Stratené debnenie – výborný pomocník na stavbe

Práve ste začali s výstavbou základov, nosných i nenosných konštrukcií, plotov či oporných múrov? Vyskúšajte tvárnice strateného debnenia. Stratené debnenie sa v modernom stavebníctve používa čoraz častejšie hlavne pre svoju rýchlu, jednoduchú a presnú výstavbu. Navyše strateným debnením ušetríte.

Čo je stratené debnenie?
Stratené debnenie predstavuje betónové murovacie prvky (tvárnice), ktoré sa spájajú čerstvým betónom a armatúrou vďaka dutinám v tvárniciach. Stratené debnenie sa pritom neodstraňuje na rozdiel od debnenia dreveného, ale zostáva trvalou súčasťou stavby. Profil tvárnic strateného debnenia je prispôsobený pre vkladanie oceľovej výstuže vo vodorovnom aj zvislom smere. Tvárnice strateného debnenia nahrádzajú klasické drevené debnenie, spájajú sa na sucho a vylievajú sa betónovou zmesou.

Použitie strateného debnenia
Stratené debnenie môže prenášať zaťaženie stavebných konštrukcií, alebo iba ohraničuje betónový či železobetónový prvok, prípadne v ňom môže kvôli zníženiu hmotnosti vytvárať dutiny. Stratené debnenie tvorí základ mnohých konštrukčných systémov. Používa sa napríklad pre stavbu základov, murovanie nosných stien, pivníc, oplotenia, nádrží či oporných múrov bez použitia tradičného debnenia (šalovania) pri stavbe rodinných domov, priemyselných stavieb, poľnohospodárskych objektov.

Stratené debnenie tiež zvyšuje odolnosť stavby voči plesni, hnilobe a hlodavcom.

Steny strateného debnenia možno omietať a farbiť, ale môžu sa nechať aj v pôvodnom vzhľade neomietnuté a medzery medzi tvárnicami sa vyškárujú vhodnou škárovacou hmotou.

Kompletné stratené debnenie nájdete na: www.stavdiel.sk