Lepidlá na obklady a dlažbu

Pri novostavbe, aj rekonštrukcii kúpeľne, či kuchyne vyberáme kvalitné lepidlá na obklady a dlažby. Na lepenie obkladačiek, obkladov, mozaík, aj dlažieb vyberáme kvalitné stavebné lepidlá.

Pred nákupom stavebného lepidla by sme mali mať na zreteli, akú veľkú plochu ideme obkladať, aký druh obkladov sa chystáme použiť, na aký povrch obklady budeme lepiť, poprípade či lepíme dlažbu aj na vykurované podlahy.

Na hladké a dynamicky namáhané povrchy volíme disperzné lepidlá, ak potrebujeme voči chemikáliám odolné lepidlá, alebo lepíme na ťažko spojiteľné povrchy, volíme lepidlo dvojzložkové. Cementové lepidlá sa využívajú tiež na tenkovrstvové lepenie obkladov a dlažieb v interiéri. Na staré a ťažko lepiteľné podklady a tiež na podlahy pod tepelným vplyvom – vykurované podlahy používame flexibilné lepidlá.

Nemali by sme dbať len na výber obkladačiek a dlažby, ale i na správny výber lepidla, škárovacích a opravných hmôt. 

Príprava podkladu, kde bude náš nový obklad, alebo dlažba je veľmi dôležitá. Povrch podkladu by mal byt čistý, suchý, zbavený všetkých nečistôt, ale i dostatočne pevný. Obkladačky alebo dlaždice lepíme nielen na podlahu, ale i na stenu či iné povrchy. Pri rekonštrukciách je bežné, že sa lepia nové obklady na pôvodné , ošetrené nátermi. Podklad by mal byť pevný a na starej podlahe musí byť zabezpečená dobrá priľnavosť. Aby sme dosiahli čo najlepšiu priľnavosť povrchu , je vhodné použiť penetračný náter. Penetračný náter – penetrák slúži aj na zjednotenie nasiakavosti a na čiastočné spevnenie povrchu určeného na obkladanie. Na penetrovanie nasiakavých podkladov sa bežne používajú materiály, ktoré sa riedia sa vodou, s plnivom, ktoré vytvára dokonalú kotvu. Pri nenasiakavých povrchoch ako je pôvodný obklad alebo dlažba sa kontaktný mostík realizuje pomocou epoxidových materiálov alebo materiálov na báze syntetických živíc vo vodnej disperzii.

Očistené podklady pred nanesením lepidla navlhčíme, veľmi nasiakavé alebo nenasiakavé podklady (starý betón) natrieme, alebo naimpregnujeme zriedenou polymérnou disperziou zriedenou s vodou v pomere 1 : 1. Pred obkladaním stien a podláh v kúpeľniach a sprchovacích kútoch je potrebné naniesť hydroizolačnú clonu.

Mali by sme mať a pamäti, že na čerstvo položený betón nikdy hneď neukladáme obkladačky a ani dlažbu. Takýto betón necháme najprv vyzrieť, poriadne vysušiť aby sa nám obkladačky po čase nevyduli.

Ak máme nerovný a rozbitý povrch, netreba hneď zúfať. Na opravu podkladu použijeme samonivelačné hmoty  a tmely. Správnosť rovnosti si môžeme overiť buď pomocou vodováhy, alebo dvojmetrovej dosky, ktorú položíme na podklad.

Lepidlo následne rovnomerne nanášame zubovou stierkou. Obklady ukladáme od podlahy. Pravidelnosť ukladania a rovnosť škár udržíme pomocou vymedzovacích krížikov.

S modernými stavebnými lepidlami môžeme lepiť obklady na betón, staré drevené drevotrieskové a iné podlahy. Treba si však vybrať lepidlo na dlažbu, ktoré si zachováva trvalú pružnosť a prekonáva vibrácie a prehýbanie podkladu z lepidiel na báze cementu, ktoré sú vhodné na väčšinu bežných spôsobov použitia a sú odolné aj proti vode a mrazu. Na hladké povrchy a miesta dynamicky namáhané možno použiť disperzné lepidlo na obkladačky. Ak je potrebná odolnosť proti chemikáliám alebo sa dlaždice aplikujú na povrch, s ktorým by sa iné lepidlá nespojili, môžeme použiť drahšie, dvojzložkové lepidlá.

www.chemos.sk