Stará klasika v modernej kúpeľni

Chcete si oživiť svoju kúpeľňu? Alebo ste sa rozhodli rekonštruovať? Tak môžete spojiť príjemné prostredie so starou klasikou. A celkom peknú zmenu môžete dosiahnuť aj tým, že vašu vanu umiestnite do stredu kúpeľne.
V dávnych časoch si taký luxus ako je napr. vaňa, tak tú si mohli dovoliť len najbohatší ľudia. Vaňu si umiestňovali do stredu miestnosti, len zriedkavo sa umiestňovali ku stene.

A zdá sa, že sa nám tento starý stred opäť vracia do našich kúpeľní. Ale je veľmi dôležité, aby sme na takéto umiestnenie mali prispôsobenú aj našu kúpeľňu. Dôraz sa kladie najmä na to aby dostatočne vynikla voľne stojaca vaňa, jej vybavenie ako vodovodné batérie. Inak dosiahneme skôr opačný efekt , a naše vynaložené úsilie vyjde na zmar.

Voľne stojace vane sa vyrábajú z materiálov ako smaltovaná oceľ, špeciálne upravený akrylát alebo rôzne zmesi (quaryl, marbrex) , a nožičky bývajú vyrobené z dostatočne hrubého materiálu. Tieto vane svojím vzhľadom pripomínajú viktoriánsky štýl a preto ich môžeme umiestniť aj do starších hotelov, a romantikou ladených miestností.
Na realizáciu naozaj dokonalej kúpeľne vo viktoriánskom štýle potrebujeme väčší priestor s vyššími stropmi. Miestnosť by nemala mať viac farieb, treba sa orientovať len na jednu farbu, a o to viac pokojne sa v nej budete cítiť. Rozmanitá kombinácia tradičných materiálov a najnovšími prvkami poslednej módy, nám napovedá že jej majiteľ má bohatú fantáziu. Najčastejšie farebné prevedenie je biela vaňa a zlaté nožičky. Aj na výbere doplnkov nesmierne záleží. Tak ak napr. vhodne umiestnime po celej kúpeľni, rôzne vonné sviečky, mištičky, vázičky. Ak chceme dokonale zväčšiť priestor kúpelne ,môžme dať dve zrkadlá oproti sebe.

Moderný viktoriánsky štýl je síce pekný a romantický, ale nikdy oslňujúci, ale nie vhodný pre každého.

Ak máme moderne situovanú kúpeľňu tak tam nám lepšie vyniknú súčasné moderné trendy, ako stará klasika. Pri výbere tvaru a veľkosti vane sme limitovaní rozmerom kúpeľne, nie vždy je taká veľká ako by sme si želali. V mnohých prípadoch ale nájdeme také riešenie,ktoré sa hodí aj do malých kúpeľní, kam dokonale zapadnú rovné vane, ale aj vane rôznych atypických tvarov. Všetko veľmi záleží od pôdorysu kúpeľne – ak máme dostatok miesta, môžeme si tam dať aj rohovú vaňu, ale ak ten priestor tam nie tak sa musíme vybrať z niektorých z iných malých modelov.

Vodovodné batérie sú neodmysliteľnou súčasťou vane. A ak máme voľno stojaciu vaňu, tým skôr by sme mali zvážiť kam vodovodnú batériu umiestnime. Voľba batérie zavisí najviac od umiestnenia vane. K voľne stojacim vaniam na samostatných nôžkach patria stojanové vaňové batérie. Ak máme vaňu pre stene, alebo ju máme zapustenú môžeme zvoliť vaňové okrajové systémy. Ak máme vaňu umiestnenú tak, že jej jedna strana je zapustená ku stene, volíme nástenné batérie, čím môžeme zdôrazniť aj kresbu obkladov,alebo omietky v kúpeľni.

A ak už máme jasno,že aký tip vane si dáme do našej kúpeľne, tak sa už môžeme rozhodnúť akú hĺbku by mala mať naša vaňa. Volíme aj podľa sklonu, ktorý nám bude najviac vyhovovať pre opretie chrbta alebo rôzne opierky na ruky, či hlavu. A ak máte doma partnera, ktorý je romantický,a rád sa kúpe spolu s vami, vyberáme vaňu tak, aby jej okraje boli v rovnakej výške, veľmi to záleží pre pohodlnejšie ležanie. Na druhej strane si treba uvedomiť, čo všetko budeme na našej vani využívať, ak vyberáme vaňu,ktorá má napr. vodovodné trysky, treba si už pred jej kúpou zvážiť ako často ich budeme aj využívať. Môže sa nám stať, že ich nevyužijem ani raz, po prípade len 1x krát. Aj toto všetko sa odvíja od celkovej ceny vane.