Spôsob lepenia masívnych drevených podláh

Drevené podlahy sú elegantné, príjemné a jedny z najtrvanlivejších podlahových krytín. Drevo vdychuje priestorom krásu, svojráznosť a prirodzenosť. Je to stopercentne prírodný materiál, preto vyžaduje aj dostatočnú pozornosť a starostlivosť.

Masívne drevené podlahy – veľkoformátové sú zvyčajne vyrobené 2 metre dĺžky s hrúbkou 20 mm.  Samozrejme sú absolútnym vrcholom v ponuke drevených podláh. Pôsobia úchvatným dojmom a vytvárajú obraz o statuse majiteľa. Masívne podlahy patria stáročia medzi tradične používané krytiny. Modernizácia výroby a technologických postupov spravila z klasických masívnych parkiet rozmerovo, spôsobmi pokladania a možnosťami povrchových úprav, kvalitnejšie a stále obľúbenejšie. Masívne drevené parkety sú reprezentatívnou podlahovou krytinou v každom interiéry.

 

 

Druhy drevených podláh:

– plávajúce drevené podlahy

– drevené masívne podlahy – maloformátové

– drevené masívne podlahy – veľkoformátové

– parkety

– priemyslové mozaiky

Pokládka drevenej podlahy

Pokladajú sa na rovnú  očistenú podlahu. V prípade, že podkladovou plochou sú napr. dosky, pribijú sa pomocou klincov. (Parkety sa začínajú pokladať pozdĺž dlhšej steny, kolmo na kratšie steny. Prvý rad umiestníme na kriedou vopred nakreslenú čiaru. Medzi prvým radom a pozdĺžnou stenou necháme medzeru cca 18mm. Táto medzera bude prekrytá lištami. Aby sme sa uistili, že prvý rad je pevne prichytený, upevníme ho klinmi, prípadne priamo priklincujeme k podkladu. Ďalšie rady klincujeme priamo do drážky parkety v 45-50 stupňovom uhle tak, aby klince neboli viditeľné.)

Pokiaľ je podkladovým materiálom betón robí sa pokladka s celoplošným lepením trvalo pružným lepidlom priamo na betón. Sadrová náhrada betónu (anhybrid) je ako podkladová plocha používaná mnohými stavebnými firmami vzhľadom ku kratšej dobe schnutia je nutné ju zbrúsiť strojom na brúsenie betónu. Následne je nutné natrieť zbrúsenú podlahu penetráciou. Ďalej je možné podlahu celoplošne prilepiť. Spravidla sa podlahy brúsia a tmelia podobne ako parkety. Ako povrchová úprava sa nanáša lak alebo tvrdý podlahový olej. Lištovanie sa robí lepením tekutými klincami alebo sponkami umožňujúcimi ich opätovnú inštaláciu.

Lepenie podlahoviny

Pri náročnej práci, akou je pokladka drevených podláh, potrebujete lepidlá na ktoré sa dá spoľahnúť, tak kvalitou ako aj životnosťou. Ak má podlaha dlho vydržať je dôležitá správna voľba lepidla.

Vhodné na lepenie parkiet:

  • mozaikové parkety
  • viacvrstvové hotové parkety
  • vlysové parkety
  • parkety z exotických drevín
  • vysoko hranené lamelové parkety
  • 10 mm masívne parkety

Pri nanášaní lepidla  používajte špeciálne zubové stierky, ktoré vám pomôžu pravidelne rozmiestniť lepidlo po povrchu pripravovanej plochy.

V prípade povrchovej úpravy máte na výber medzi lakom, olejom a voskom. Laky sú bezfarebné a protišmykové. Lesklé, polomatné aj matné. Lak i olej zvýrazňujú kresbu dreva, uzavrú póry a tým zabránia nasiaknutiu vlhka. Obvykle sa lakuje v 3 vrstvách valčekom. Lak zvyšuje odolnosť dreva proti šíreniu plameňov. Znižuje deformáciu. Používajú sa laky riedené vodou alebo rozpúšťadlové.

viac info na stránkach:

www.chemos.sk  Špecialista na podlahové systémy

Pridajte Komentár