Keramické obklady a dlažby

Keramická dlažba sa používala už od nepamäti. Nájdeme ju v starých domoch, kde ju už naši predkovia veľmi často využívali. Jej farebné prevedenie, pestrosť, rôzne tvary nám dávajú priestor na rôzne naše predstavy. Je vhodná do každého priestoru, napr ak máme doma alergika, malé deti, domáce zvieratko. Je veľmi ľahko udržiavateľná, čistenie nám nezaberie viac ako pár minút.

Na keramické obklady a dlažbu sme si už zvykli. Nestali sa len krátkou módnou záležitosťou a vďaka ich pretrvávaniu sa ponuka na trhu neustále rozširuje. Výborne sa kombinujú, pričom využívajú horizontálne alebo vertikálne členenie lištami nielen s motívmi z čias minulých, ale aj s prírodnými alebo s rustikálnym motívom.
Keramickú dlažbu poznáme:
glazovanú tá sa skladá z dlaždice a glazúry a neglazovanú tú tvorí jedna vrstva, ktorá je po celom priereze z rovnakého materiálu.

Veľmi dobrým vodítkom pri výbere je tzv. nasiakovosť dlažby . Je to vlastnosť, ktorá nám určuje vlhkosť. Tá sa udáva v percentách. Pórovitý materiál je nasiakavý viac, hutný materiál nasiaka menej. Nízka nasiakavosť má predpoklad odolnosti voči mrazu. Ak vyberáme dlažbu do kúpelne je veľmi vhodné aby bola táto dlažba protišmyková. Ak vyberáme dlažbu treba už pri jej kúpe počítať s rezervou , ideálne je aspoň 15 – 20 %. Kvalitná a dobre položená dlažba sa nám odvďačí i na niekoľko rokov.

Ďalšou nápovedou, že sme si vybrali kvalitnú dlažbu je jej udržovanie čistoty. Čistitelnosť dlažby sa označuje v stupňoch od 1 – 5. Čím je tento stupeň vyšší ,tým je to lepšie pre nás. Znamená to,že taáo dlažba sa dá vyčistiť od štandardných nečistôt bez čistiacich prostriedkov. Môže sa nám stať, hlavne ak kupujeme lacnejšie obklady a dlažby, že sa časom u týchto obkladov vytvárajú trhlinky. Tieto malé trhlinky tak dávajú priestor na vytváranie vlhkosti. Ich vznik spôsobuje veľký rozdiel medzi tepelnou rozťažnosťou črepu a glazúry. Toto by sa nám pri kvalitných obkladoch a dlažbách stať nemalo. Dlažba patrí medzi najjednoduchšie udržiavané podlahové krytiny. Niektorí odborníci sa síce rôzchádzajú v názoroch, či pri glazovaných dlaždiciach je lepšie používať len nejaký špeciálny prípravok, alebo ľanové oleje, ale každá gazdinka si určite sama vyberie, čo jej bude lepšie vyhovovať. Na neglazované dlaždice predajcovia odporúčajú použiť niektorý z penetračných voskových prípravkov.

Keramické dlažby sa veľmi často využívajú pri podlahovom kúrení, najmä pre svoje dobrú tepelnú vodivosť.

Správna dlažba by mala mať aj vysoký stupeň voči opotrebovaniu. Mnohý predajcovia poukazujú na to, že tmavá dlažba je náchylnejšia na opotrebovanie ako dlažba bledej farby. A tiež všetko závisí aj od toho či máme glazovanú,alebo neglazovnú dlažbu.

Do obytných miestností, a všade tam kde nemáme predpoklad že by mala prísť podlaha do styku s vodou, môžeme uložiť aj vysokoleštenú dlažbu, ale do kúpeľní, WC, na schodisko, a všade tam, kde by mohlo prísť k pošmyknutiu, k úrazu je lepšie použiť dlažbu s vyšším stupňom protišmykovosti.

Pri výbere dlažby nedajte hneď na prvý dojem. Informujte sa u známych, priateľov, kde nakupovali,aké majú odporúčania oni. Poprípade si nakreslite doma predbežný návrh, a túto svoju predstavu môžete potom neskôr ukázať predajcovi. Dôveru si určite zaslúžia firmy, ktoré už nejáký čas spolupracujú so stabilnými dodávateľmi. Ich tovar majú už preverený, poznajú percento prípadných reklamácií a podobne. Kvalitné poradenstvo a počítačová vizualizácia toho, ako bude Váš interiér v budúcnosti vyzerať, by mali byť samozrejmosťou.

Keramické dlaždice dokážu napodobniť rôzne povrchy, a materiály. Ľudí ale naopak môže pomýliť dlaždice s tak nápaditým dekórom a povrchom, že človek má priam potrebu si na obloženú stenu položiť ruku a presvedčiť sa. Naše oči nás tak dokonale oklamú, že nevieme či ide o tento pevný a tvrdý materiál alebo je to napríklad o koža, tapeta, vzorovaná textília, korok alebo drevo.

Keramické obkladačky zaraďujeme medzi stavebnú keramiku. Používajú sa na obkladanie vnútorných alebo vonkajších stien domov, bytov ako napr v kuchyni,v kúpelňí, wc miestnosti,chodbách alebo predsiení. Základné a najdôležitejšie rozdelenie keramických obkladačiek je ale podľa hutnosti a nasiakavosti črepu. Rozlišujeme ich podľa viacerých znakov ako napr : podľa rozmeru, môžu byť veľké,malé ,štvorcové,obdĺžnikové, podľa farby môžu byť jednofarebné,alebo viacfarebné, podľa presnosti hrán na kalibrované a nekalibrované a iné. Inšpiráciu môžete nájsť aj na stránke http://www.mramax.sk/obklady-a-dlazby/keramicke-porcelanove-obklady-a-dlazby/.