Drviče záhradného odpadu

Jeseň je nielen čas kedy opadáva lístie, ale i čas kedy upratujeme. A upratujeme nielen v našich domácnostiach, ale i na záhradách. V záhrade sa nám toho hromadí viac ako dosť a nielen popadané lístie, ale i konáre, nahromadená zemina, či zvyšky pokosenej trávy. Ako ho čo najlepšie využiť? Je čas použiť ďalšie záhradné náradie

Veľkým pomocníkom pri odpratávaní sú drviče záhradného odpadu. Záhradný odpad nakoniec skončí v správnom zložení a veľkosti na kompostovisku. Kompost sa odporúča umiestniť  v záhrade do polotieňa, na konci záhrady tak, aby nám nebol priamo na očiach. Ideálne je, ak je umiestnené ďalej od terasy, ohniska. Je tiež veľmi dôležité aby sme sa na ten náš kompost dostali za každého počasia. Bočné steny kompostoviska budujeme pevné, chránia kompostovisko pred vplyvmi počasia. Naopak predná stena môže byť otvorená a ľahko dostupná. Okolie kompostoviska môžeme vysadiť okrasnými drevinami, a tak aspoň zakryjeme kam ukladáme odpad. Treba si ale uvedomiť, že nie všetok odpad je vhodný do kompostu. Kompostovať sa nesmú trváce buriny s podzemkami a semenami, choré a škodcami napadnuté rastliny, tie je najlepšie spáliť v záhradnom kozube alebo vyviezť, chemicky ošetrované rastliny, exkrementy domácich zvierat, kosti či kože, plasty, sklo. A ak máme na záhrade živý plot, odpadu z neho sa zbavujeme troška ťažšie. Ako vieme páliť takýto odpad na záhrade je zakázané.

Riešením, ako sa zbaviť odpadu zo záhrady, ponúkajú drviče dreva a konárov. Záhradné drviče dokážu za jedno popoludnie postupne zmeniť ohromnú kopu konárov na drvinu, s ktorou môžeme lepšie pracovať. Vďaka lepšej štruktúre sa rýchlejšie rozkladá, alebo takýto odpad použijeme na mulčovanie záhonov a okolia krov a stromov. Rozdrvený drevný odpad zabráni rastu buriny, obmedzí vyparovanie vody z pôdy a ako sa postupne rozkladá, obohatí ju o vzácny humus.

Zakúpiť záhradný drvič, už dnes nieje nič neobvyklé. Každá záhrada, ktorá má stromy ním už disponuje. Drviče dreva vyberáme podľa veľkosti našej záhrady a teda výkonu drviča, podľa hrúbky drvených konárov, rýchlosti drvenia a množstva materiálu, konštrukcie stroja, hlučnosti. Drviče musia byť v  neposlednom rade bezpečné, jednoducho sa prepravovať – pomôžu koliečka a ľahké na uskladnenie. Pri kúpe záhradných drvičov sa zameriame na aké použitie sú vhodné, aké veľké konáre dokáže spracovať, či má prípadný spätný chod, kam sa ukladá posekaný odpad.

Záhradné drviče sú dostupné s elektrickým, alebo benzínovým motorom. Záhradné drviče s elektrickým motorom sa hodia pre konáre s menším priemerom. Nožové drviče sú vhodné na sekanie konárov s menším priemerom a malých zelených konárov, napríklad zo živého plotu.

Ak potrebujem stačí ho len pripojiť do elektrickej siete a môžeme začať pracovať. Záhradné drviče s benzínovým motorom sú použiteľné prakticky ihneď, nemusíme ich zapájať do elektrickej energie a vedia spracovať aj väčšie konáre.

Pri výbere drvičov a štiepkovačov je nutné dávať si pozor na tuhosť plastov okolo vstupného otvoru a rovnako tak plastov, ktoré tvoria plášť samotného stroja, pretože je na nich uchytený drviaci mechanizmus aj motor. Mäkký a poddajný plast nám nezaručí na životnosť stroja, naopak môže nám spôsobiť problémy pri drvení odpadu.

Drvenie záhradného odpadu je nielen pre nás prínosom, ktorý nám ušetrí čas a naplní kompostovisko, ale je to hlavne ekologická likvidácia odpadu zo záhrady.

www.mbn.sk