Dvojkolesové záhradné malotraktory

Záhradné malotraktory sú univerzálne stroje, ktoré sa používajú na záhradách, v sadoch, vo viniciach, na menších roliach, ale aj v komunálnej sfére.  Sú veľkým pomocníkom vo všetkých smeroch, výmenou ich príslušenstva sa stávajú nápomocné takmer všade. Či už potrebujete orať, kosiť, previezť materiál, alebo upratať ulicu. A dokáže toho ešte omnoho viac.

Malotraktor v záhrade je nenahraditeľný. Jeho zaobstaraním získate všestranného pomocníka, ktorý nahradí niekoľko strojov.Ako si ale malotraktor vybrať?

Pri jeho výbere by sme mali zvážiť, na akú veľkú plochu a ako často ho budeme využívať. Malotraktor vyberáme podľa jeho výkonu, motora a svahovej dostupnosti. Dôležitá je tiež hmotnosť a obratnosť stroja. Pri jeho kúpe by sme sa mali zamerať nielen na technické parametre, ale i na spotrebu a skladnosť.

Dostupné sú jednoosé a dvojosé malotraktory. Jednoosé malotraktory používame hlavne na spracovanie pôdy, oborávanie, vyorávanie, kosenie a údržbu väčších trávnatých plôch, obracanie a zhrňovanie sena,

odhŕňanie snehu, zametanie, posýpanie chodníkov, vŕtanie jamôk do pôdy, prepravu materiálov a rôzne iné použitie. Všetky tieto práce sa dajú robiť s použitím prídavných zariadení, ktoré dokúpime v predajni záhradnej techniky.

Dvojosé malotraktory využívame hlavne na veľké trávnaté plochy, ako sú futbalové ihriská, kosenie v školách, škôlkach, zeleninárstve, v sadoch, ale i v lesoch. Sú konštruované ako štvorkolesové malotraktory, vprednej časti je uložený motor, ale i štvorstupňová, plne reverzovateľná prevodovka a diferenciál s uzávierkou. A práve pre tieto vlastnosti sú ideálne na prácu v ťažkom teréne.

Malotraktory môžu byť vybavené radom príslušenstva pre širšie využitie v priebehu celého roka. Na jeseň nájde využitie rotavátor, zberací kôš na lístie, pluh na vyorávanie zemiakov, v zime zase snehová radlica alebo snehová fréza pre upratanie príjazdových ciest a priechodov. V priebehu celého roka prívesný vozík na prepravu tovaru, kosačka, zmeták a iné príslušenstvo k malotraktorom pre rôzne práce nielen v záhrade.

Pre obrábanie pôdy slúžia rotavátory – kultivátory. Sú určený pre záhradkárov, vinohradníkov, chalupárov, či obce. Rotavátory vyberáme podľa veľkosti obrábanej pôdy, od jednoduchých sstrojov, až po robustné výkonné stroje na obrábanie veľkej plochy. Za pomoci kultivátora eliminujeme ťažkú fyzickú prácu, šetríme svoj čas, aj zdravie. Slúži na plošné obrábanie pôdy, prípadne na obrábanie medziriadkové – plečkovanie. Vďaka širokej ponuke príslušenstva ho vyupouživať na to čo aktuálne potrebujeme. Je mimoriadne obľúbeným strojom vďaka jeho všestrannosti.

Kultivátor využívame na spracovanie pôdy pred sadením rastlín, počas vegetačného obdobia, ale aj po zbere úrody na úpravu pozemku pred zimou. Netreba zabúdať, že pri používaní týchto pomocníkov, musíme dbať na bezpečnosť pri práci, preto majú stroje robustné konštrukcie, obojručné ovládanie a množstvo iných bezečnostných prvkov.

www.romerxgarden.sk