Znížme náklady za energie

Stojíte pre otázkou ako ušetriť na energiách? Náklady na elektrinu a plyn môžu predstavovať značnú časť nášho príjmu. Každá domácnosť sa snaží znížiť  účet za elektrinu a plyn na minimum. Tu je niekoľko rád, ako ušetriť.

Zemný plyn používame v domácnosti nielen v kuchyni. Výrazne ušetriť však môžme aj na každodennom varení. Pri príprave jedla používajte vždy hrniec s pokrievkou. Pokrievka na hrnci môže znížiť spotrebu energie až na 1/4! Najlepšie sú tlakové hrnce, ktoré ušetria ďalších 50 % energie a aj času pri varení. Pri pečení otvárajme dvierka na trúbe čo najmenej. Predhriatie rúry pri pečení je takmer vo všetkých prípadoch zbytočné, výnimku majú špeciálne cestá. Keď trúbu vypneme pár minút pred dopečením, využijeme zvyšok tepla bez míňania elektriny. Používanie platničkových sporákov na elektrinu je veľmi nákladné. Pred koncom varenia môžeme jedlo zo sporáka vypnúť, tak dosiahneme to, že sa jedlo dokončí i vďaka pare.

Ak nám práve začala vykurovacia sezóna, je vhodné si skontrolovať radiátory. Je treba ich odvzdušniť, ak to potrebujú tak aj vymeniť tesnenia, alebo izoláciu. V izbách zbytočne neprekurujeme. Ak znížime vykurovanie o jeden stupeň Celzia, môžeme tak ušetriť až 5 – 6 % energie. Pre zdravú izbovú klímu stačí v obývacích izbách 18-20°C, v kuchyni 16-18°C, v detskej izbe 20°C a na chodbách 15°C.

V kúpeľni sa snažme vyhnúť sušičkám na prádlo. Ak je vonku pekné a priaznivé počasie, prádlo vyvesme vonku. Práčku používajme vždy plnú, ako poloprázdnu. Treba si uvedomiť že plná, alebo prázdna práčka nám spotrebuje rovnaké množstvo elektrickej energie.

Elektrická energia je najdrahší spôsob vykurovania. Ak už musíme používať elektrickú energiu, mali by sme zvážiť jej časté používanie. Aby sme na konci vykurovacej sezóny neboli nemilo prekvapený faktúrou. Síce sa dá ušetriť na elektrickom topnom zariadení, ale ročné prevádzkové náklady môžu byť aj o 550 eur viac ako pri používaný plynového kotla na zemný plyn.

Snažte sa používať obnoviteľné zdroje energie. Slnečné kolektory môžu priniesť výrazné úspory teplej vody alebo kúrenia. Ak staviate alebo robíte výraznú rekonštrukciu, zvážte použitie tepelného čerpadla a zmenu vykurovacie systému. Radiátory predstavujú najmenej vhodné vykurovanie čo sa týka spotreby aj zdravotného hľadiska.

Ak kupujeme do domácnosti nové spotrebiče, ako sú chladničky, práčky, mrazničky, televízory dávame si pozor na to, aby spotrebovali čo najmenej elektrickej energie. Vyberáme hlavne tie spotrebiče, ktoré majú označenie A+ , A++ . A ak už máme doma starú chladničku, stojí za zváženie jej výmena, a ušetrené peniažky sa nám môžu vrátiť v najbližšom vyučtovaní.

Za zmienku tiež stojí výmena starých žiaroviek, za nové, šetriace energiu. V súčasnosti sa čoraz viac presadzujú na trh aj LED žiarovky, ktoré sú ekologické s dobrými parametrami svetla, životnosťou a začínajú byť aj cenovo prístupnejšie. V miestnostiach, kde sa zdržujeme len krátko a zapíname svetlo ako je komora, pivnica, šatník inštalujte čidlo na automatické zhasnutie. Zabudnuté svietenie môže slušne zvýšiť faktúru za elektrinu.

Ceny elektrickej energie a plynu sú u jednotlivých dodávateľov rôzne. Skúste zmeniť dodávateľa elektrickej energie a plynu a zvoľte si výhodnejšiu ponuku. Niektorí dodávateľia ponúkajú dokonca obe komodity súčasne.

www.energie2.sk