Posuvné dvere – moderný prvok v interiéri

Posuvné dvere prinášajú do interiéru zaujímavý, estetický prvok, ktorý môžete zladiť s akýmkoľvek štýlom doplnkov a zariadenia.

Vďaka posuvným dverám sa dá riešiť problém s nedostatkom priestoru a opticky zväčšiť miestnosť. Preto sa veľmi rýchlo stali obľúbeným prostriedkom pre spájanie miestností. Šetria miesto, ktoré je pri klasických dverách nepoužiteľné. Dajú sa tiež použiť pre vstup na balkón, terasu či bazén, kedy v kombinácii so sklom dokážu dokonale presvetliť interiér. Posuvné dvere sa tiež stali obĺúbenými pre ľudí, ktorí majú z rôznych dôvodov problém s prahmi. Jedná sa najmä o ľudí na vozíku a invalidov, ktorí ocenia okrem chýbajúceho prahu aj jednoduché ovládanie dverí.

Moderný vzhľad predurčuje posuvné dvere k širokému využitiu. A teda mali by ste vedieť, že:

  • využitie stavebných puzdier nie je viazané na určitý typ priečky, môžete ho teda použiť do všetkých typov – klasické, sadrokartónové a štiepkocementové priečky aj betónové stavebné bloky
  • do puzdra sa môžu zasúvať dvere dyhované, fóliované, plné, čiastočne presklené aj celosklenené
  • atypická veľkosť dverového krídla nie je žiadny problém
  • puzdrá pre tento typ dverí sú vyrábané z kvalitnej ocele

Použitá technika, kde sú posuvné dvere zasúvané pozdĺž steny, prípadne do puzdra zabudovaného v stene, zaručuje plynulé otváranie a zatváranie bez akýchkoľvek nárazov do nábytku či steny, ktoré je inak často potrebné po niekoľkých neopatrných otváraniach bežných dverí opravovať.

Posuvné dvere sú bezrámové, s posuvným systémom alebo bez spodnej koľaje. Dvere s posuvným systémom sú síce klasikou avšak s vylepšeným využitím. Používa sa posuvný systém rovnaký ako u vstavaných skríň ale spodná vodiaca koľaj už nie je prekážkou. Dokázalo to použitie do podlahy zabudovanej spodnej koľaje – do drážok v podlahe sa umiestnia hliníkové vodiace profily tak, že nepresahujú nad jej úroveň.

Posuvné dvere bez spodnej koľaje sú výhodným, originálnym riešením predelenia miestnosti bez akéhokoľvek porušenia podlahy. Takýto posuvný systém je konštrukčne náročnejší. Dvere sú prakticky zavesené a celú ich váhu nesie mechanizmus ukrytý v hornej koľaji. Tento mechanizmus je možné uchytiť buď ku stropu alebo z boku na stenu nad dverový otvor.

Bezrámové sklenené posuvné dvere sú najmä pre náročných dizajnových „fajnšmekrov“. Ich mechanizmus je podobný ako u dverí bez spodnej vodiacej koľaje (taktiež je tu možnosť montáže na strop aj na stenu) s takým rozdielom, že sklenená plocha nie je osadená do hliníkového rámu.  Pri tomto mechanizme sa používa špeciálne bezpečnostné sklo uchytené na dvoch miestach pomocou čeľustí.

Do posuvných dverí sa každopádne oplatí investovať, pokiaľ sa vám zdá priestor interiéru príliš zahltený klasickými dverami. Dodá vášmu priestoru nádych luxusu a originality. Tieto dvere určite nezostanú nepovšimnuté a vzbudia u vašich hostí perfektný dojem.

Pridajte Komentár