Voda pod kontrolou

Voda je jedným z faktorov, ktorý môže značne skomplikovať a narušiť priebeh staviteľských prác. Pre zabezpečenie optimálne suchého staveniska sú riešením profesionálné čerpadlá.

Pri výbere správneho čerpadla pre konkrétny účel sú rozhodujúce nasledovné kritéria akod ruh prečerpávanej kvapaliny, priemer pevnej látky, sacia výška, dopravované množstvo pevnej kvapaliny v l/min, a iné.

Motorové čerpadlá 

Odstredivé čerpadlá na čistú vodu 

Samonasávacie čerpadlá sú určené pre prepravu vody bez väčších pevných častíc Ø do 6,5 mm. Voda obsahuje menej ako 10% rozptýlených častíc, napr. voda z plaveckého bazénu alebo povrchová voda z jazierka.

Oblasti použitia:

– zatopené pivnice

– plnenie rybníkov a zavodňovanie v záhradnej a krajinnej tvorbe

Odstredivé čerpadlá na znečistenú vodu 

Tieto vysoko výkonné samonasávacie čerpadlá sa osvedčia hlavne na stavbách. Sú vhodné pre znečistenú vodu s obsahom drobných nečistôt od 10 do 25% a pevnými časticami Ø od 25 do 38 mm.

Oblasti použitia:

– stavebné jamy

– pokládka potrubia

Kalové čerpadlá 

Špeciálne membránové a odstredivé čerpadlá s vysokým výkonom pre veľmi náročné práce na stavbách. Kalové čerpadlá zvládajú práce, ktoré iné čerpadlá nezvládnu. Poradia si s tekutými materiálmi s vysokým obsahom pevných častíc 25% a viac, napr. priesaková a kalová voda a s pevnými časticami až do 41 mm. Membránové čerpadlá sú vhodné pre staveniská, kde dochádza k silnému kolísaniu objedmu vody. Pri čerpaní znečistenej vody s vysokým podielom piesku, alebo s obsahom veľmi brusných pevných látok je vhodné použiť zosilenú membránu.

Oblasti použitia:

– odvodňovanie blatových hmôt a vsakovacích oblastí

– podzemná voda na staveniskách

 

Elektrické ponorné čerpadlá 

Elektrické ponorné čerpadlá sa využívajú do ťažko dostupných terénov, či už z hľadiska výšky alebo hĺbky miesta odčerpávania.

Oblasti použitia:

– vodné jamy

– zatopené staveniská

Viac informácií nájdete na www.klc.sk