Slnečné okuliare môžu ničiť zrak. Aké rozhodne nekupovať?

Slnečné okuliare sa postupom častu stali módnym doplnkom. Často ale preto zabúdame, že ich hlavný účel je zdravotný: mali by predovšetkým chrániť oči a ich okolie pred ostrým slnečným žiarením.

Vedeli ste, že dlhodobé vystavenie intenzívnemu slnečnému žiareniu môže spôsobiť šedý zákal a v extrémnych  prípadoch aj poškodenie sietnice? Slnečné žiarenie tiež môže byť príčinou vzniku rakoviny kože očných viečok a spojiviek.

Prečo nosiť okuliare?

  • Už krátkodobé vystavenie nechránených očí na slnku môže spôsobiť zápal rohovky, čo vás na niekoľko dní “vyradí z prevádzky” a navyše naozaj dosť bolí. Problém si môžete spôsobiť aj na šošovke – ide o jednu z mála častí ľudského tela, ktorá nemá schopnosť regenerácie. Rovnako tak si môžete nenávratne poškodiť aj sietnicu.
  • Pri priamom pohľade do slnka je intenzita svetla dopadajúceho na sietnicu tak vysoká, že môže dôjsť k vypáleniu diery. Bolesť pritom nepociťujeme, poškodenie sa pozná až za niekoľko hodín. Do dvoch týždňov sa v popálenom mieste vytvorí jazva, ktorá potom spolu so zhoršením videnia pretrváva celý život a nedá sa vyliečiť ani odstrániť.
  • Slnečné žiarenie tiež urýchľuje starnutie kože, čo vedie ku vzniku vrások a môžu sa objaviť skoré pigmentácie. Podobne ako inde na koži, môžu sa aj na viečkach nachádzať nádorové ochorenia, pre ktoré je UV žiarenie rizikovým faktorom.

Nie všetky chránia
Počas letných dní nosí slnečné okuliare až 97% Slovákov. Väčšina z nich ale uprednostňuje cenu pred kvalitou a riskuje tým poškodenie zraku. Akékoľvek slnečné okuliare svetlo oslabia, ale nie všetky okuliare ochránia zrak dostatočne. Nekupujte tie lacné bez príslušného certifikátu.
Tmavé okuliare bez UV filtra môžu byť pre oči škodlivejšie ako okuliare žiadne. Pod tmavými sklami totiž dochádza k rozšíreniu zreníc a do očí tak, ak nie sú chránené kvalitným UV filtrom, preniká viac škodlivých lúčov, ktoré môžu viesť k trvalému poškodeniu zraku.

Pri výbere slnečných okuliarov je dôležitý hlavne kvalitný UV filter, ktorý však nemá vplyv na farbu skiel. Kvalitný UV filter môžu mať aj okuliare so svetlými sklami. A naopak tmavým okuliarom môže filter chýbať. Informácie o úrovni ochrany a kvalite filtra by mali byť uvedené priamo na okuliaroch či etikete výrobku.

Do auta? Na šport? Do mesta?
Kategória slnečného filtra je značená číslami od 0 do 4. Táto hodnota vyjadruje priepustnosť svetla a určuje svetelné podmienky, pre ktoré sú okuliare vhodné. Všeobecne platí, že čím vyššia je kategória filtra, tým je šošovka tmavšia a menej svetla prepúšťa. V letnom období býva najčastejšie používaná kategórie číslo 3. Do auta sú optimálne polarizačné sklá, ktoré tlmia oslnivé odlesky od mokrej vozovky či protiidúcich vozidiel.

Zdroj obrázkov:  www.okuliarerayban.sk