Bojlery – na čo myslieť pri ich výbere

Tam, kde nie sme pripojení na verejný vodovod, nám ohrev vody zabezpečí  ohrievač vody – bojler.  Aké bojlery sa predávajú a na čo dbať pri jeho výbere? Odbornú radu vám poskytne samotný predajca, avšak je dobré sa s existujúcimi možnosťami vopred oboznámiť.

Objem ohrievača

Jedným z hlavných kritérií, je objem ohrievača. Pri jeho kúpe rátajte s počtom osôb v domácnosti a myslite aj do budúcna. Nesprávny výber veľkosti ohrievača má za následok zvyšovanie nákladov pri príprave teplej úžitkovej vody.

Umiestnenie bojlera
Zvážte, koľko odberných miest máte v dome. Rozmyslieť si môžte kúpu jedného veľkého, alebo viacerých malých ohrievačov. Bojler umiestnite čo najbližšie k odbernému miestu. Ak by ste  mali potrubie ťahať ďalej ako tri metre, radšej si nainštalujte druhý bojler.
Tam, kde je odber vody malý a veľmi nepravidelný, zvoľte radšej prietokový ohrievač vody. Zásobníkové ohrievače vody sú určené pre viac odberných miest  s väčším odberom vody naraz.

Vertikálne a horizontálne ohrievače vody

Zvislé (stojaté) bojlery – ich prevádzka je ekonomická, pretože styčná plocha medzi teplou a studenou vodou je menšia. U vodorovných ohrievačov s výmenníkom je zase výhodou teplá voda takmer okamžite k dispozícii, pretože výmenník ohrieva vodu z vrchu. Ak teda nie ste obmedzovaní priestorom, voľte zvislý, do priestorov s obmedzenými možnosťami zase vodorovný ohrievač vody.

Aké sú to kombinované ohrievače vody?
Ohrev vody je v tomto prípade realizovaný elektrickým telesom počas letnej prevádzky, alebo vodou zo systému ústredného kúrenia v zimných mesiacoch.

Izolovaním potrubných systémov dosiahnete skvalitnenie dodávky vody do ohrievača, k miestu spotreby a samozrejme aj úsporu energie. Údržba kotla zaručuje jeho správne fungovanie a dlhú životnosť. Spočíva v odstraňovaní vodného kameňa a v čistení kotla. Zanedbávanie údržby vedie k zvyšovaniu spotreby energie.

Predaj ohrievačov vody s odborným poradenstvom nájdete na www.recos.sk