Plastové okná súčasnosti a ich výhody

Plastové okná sú najpoužívanejším typom okien. Na trhu sa objavujú už niekoľko rokov a tak prešli zásadným vývojom. Rôzne funkcie, prevedenia a množstvo materiálov vám dáva voľnú ruku pri výbere vhodnej variácie do vášho obydlia.

Problémom už nie je ani výroba atypických okien na mieru či rôznych iných tvarov okien (šikmé, kruhové, eliptické atď.). Treba tiež uznať, že nie sú okná ako okná. V takomto prípade trvalého a veľmi zásadného rozhodnutia je dôležité aby ste investovali do kvalitných, nezávadných okien a boli opatrní pri ich výbere.

Výhody, ktoré prinášajú so sebou plastové okná oproti iným sú:

  • vysoká odolnosť voči stárnutiu a nepriaznivému počasiu
  • citeľná úspora energie
  • zdravotná nezávadnosť
  • ľahká udržiavateľnosť (vyžadujú si minimálnu údržbu)
  • perfektné tepelnoizolačné vlastnosti
  • veľmi dlhá životnosť (pri dobrom zaobchádzaní až 50 rokov)
  • rozmanitosť výberu vzorov a farieb

V začiatkoch plastových okien sa objavili tiež určité nedostatky ako napr.: príliš veľká tesnosť, ktorá viedla k vytváraniu kondenzátu. V súčasnosti sa tento problém rieši tzv. núteným vetraním s detekčnou klapkou a dekompresnou komorou pre zaistenie výmeny vzduchu a teda dochádza k odvodu vlhkosti bez tepelných strát či zväčšenia zvukovej priepustnosti.

Profil je tvarová lišta z ktorej sa skladá okenný rám. Je časťou plastových okien, ktorá najviac ovplyvňuje ich kvalitu. Vystužuje sa pozinkovanou oceľou, nerezovou alebo po novom pevnou železnou výstuhou. Obsahuje niekoľko vzduchových komôr, ktoré zaisťujú lepšiu tepelnú izoláciu. Rozlišujeme ich podľa počtu na 3, 4, 5, 6 a 7 komorové profily. Tesnenie zabraňuje prieniku tepla, hluku či vody zvonku. V súčasnosti majú okná dvojité alebo trojité tesnenie, ktoré môže byť stredové a dorazové. Častejšie využívané je stredové tesnenie pretože umožňuje dosiahnuť lepšie stavebno – fyzikálne vlastnosti okna. Okno s dorazovým tesnením nadobúda takmer rovnaké zvukovo a tepelnoizolačné parametre, teda výber tesnenia je skôr na vašom osobnom uvážení.

Sklo tvorí podstatu okna a preto by ste mu mali venovať tiež dostatočnú pozornosť. Zvyčajne sa používa dvojsklo. Sklo môže plniť rôzne funkcie a tak máte na výber štandardné, protihlukové, bezpečnostné či reflexné. K oknám ako ku všetkému patria tiež doplnky, ktoré dotvárajú celkový dojem a účel. V ponuke sú okenné kľučky s blokovacím tlačidlom či zámkom, ktoré fungujú na princípe detských poistiek. Vybrať si môžete tiež žalúzie, sieťky proti hmyzu a pod.

Z hľadiska spôsobu otvárania okien sa delia na otváravé okná, ktoré sa otvárajú na ľavú alebo pravú stranu, sklopné – dá sa sklopiť len do ventilačnej polohy alebo kombinácia predošlých spôsobov a to otváravo – sklopné. V ponuke sú tiež okná s pevným zasklením bez možnosti otvárania.

Čo sa týka starostlivosti o plastové okná, aspoň raz ročne by ste mali kovania a ostatné pohyblivé časti, pretrieť tesnenia okna prípravkom na báze silikónu. Nemali by ste používať agresívne chemikálie pri umývaní plastových okien.

Po estetickej stránke je podstatný materiál a farba vnútornej parapety, ktorá výrazne vplýva na celkový charakter interiéru a je vynikajúce ak tieto veci zladíte. Je to na prvý pohľad úplne bezvýznamná časť okna avšak má v sebe veľkú moc, ktorá rozhoduje najmä o tom ako vyniknú vaše izbové rastliny či dekorácie na oknách. Parapety by mali byť odolné voči poškriabaniu či vlhkosti ale tiež tvarovo stále.

 

Viac info nájdete na stránke: www.ksplastik.sk

 

Pridajte Komentár