Prečo zdravotná obuv?

Zdravotná obuv, zdravá obuv, ortopedická obuv – viacmenej synonymá, ktorých použitie neupravuje žiadna norma. Marketingový ťah, alebo opodstatnené prívlastky? Pre koho je zdravotná obuv určená?

Sťažujete sa na bolesti chrbtice, chrbta, bolesti kĺbov, únavu nôh?
Povedal Vám niekto, že máte pozdĺžne plochú alebo priečne plochú nohu, vybočený palec, vybočený malíček, iné deformity alebo sa Vám tvoria otlaky na chodidlách?

Chcete aby sa chodidlá Vašich detí správne vyvíjali a klenba formovala?

Otázka výberu vhodnej obuvi sa týka aj Vás, tak ako každého. Problémom je lepšie predchádzať.

Obuv je snáď pre každého vyjadrením životného štýlu, osobného vkusu, niekedy aj odrazom vnímania sveta. Módna a krásna obuv bude vždy dôležitým kritériom, pre výber obuvi. Ženy budú vždy vyhľadávať vysoké podpätky a muži ich potom za to budú v celom komplexe oceňovať.

 Ide ale o nájdenie kompromisu. Iná obuv je pre riadenie auta, iná obuv do kancelárie, iná obuv pre šport a do prírody. A večer, do spoločnosti a teda na obmedzenú dobu, napríklad aj taká spoločenská obuv, ktorú odborníci na zdravé obúvanie odmietajú. Nenosíme ju stále a doma by potom na naše nohy malo čakať naozaj zdravé obutie. Zažitá predstava, že zdravotná obuv rovná sa “korkové dreváky” dnes už neplatí. Aj zdravotná obuv môže byť módna, moderná a krásna.
Nasledovné kritériá, ktoré by mala spĺňať zdravotná obuv, vnímajte ako odporúčanie. Úplne nekompromisní by ste ale mali byť pri výbere obuvi pracovnej, teda tej, v ktorej trávite najviac času, a obuvi pre deti. Tu začnite s tým, že u obuvi úplne zavrhnete obvyklé “dedenie” po väčšom súrodencovi.

Zdravá obuv by mala rešpektovať a kopírovať tvar nohy, mala by zodpovedať do dĺžky aj do šírky, čím viac sa špička obuvi svojím tvarom blíži ostrej špičke, alebo hranám, tým viac sa vzďaľujeme ideálu zdravej obuvi. Vnútorná stielka pre zdravé obúvanie je tvarovaná, podopierajúca nožnú klenbu a súčasne dostatočne priedušná.

Podpätok primeranej výšky – rádovo milimetre u najmenších detí, u dospelých mužov, sa uvádza najčastejšie do 25 mm, u žien viac. Vedúcim kritériom je požiadavka, aby spolu so zadnej časti topánky mala noha zachované prirodzené postavenie a najmä pri pohľade zozadu aby bolo zrejmé kolmé postavenie päty, bez vybočenia.

Podrážka u zdravej obuvi je pružná, schopná účinne tlmiť nárazy prenášajúce sa na kĺby a chrbticu pri chôdzi. Poskytuje dobrú oporu a najmä v oblasti prstových kĺbov je dostatočne ohybná.

Ďalšie vlastnosti ako priedušnosť, hygienická nezávadnosť použitých materiálov a hmotnosť predstavu zdravej obuvi dotvárajú.

viac informácií nájdete na www.mildo.sk