Betónové tvárnice na suchý múrik

Betónové tvárnice na suché murovanie, ktoré vám umožnia stavbu plotov, oporných múrov alebo múrov, a to s blokmi pokladanými na sucho, opatrenými už zrazenými hranami, ktoré dodávajú stavbe vzhľad škárovaného muriva.

 

Jednotlivé stavby sa tvoria postupným skladaním tvárnic na sucho bez použitia malty. Odpadá tak nutnosť škáry muriva maltovať a špárovať. Na pohľad sú škáry nahradené skosenými hranami, ktoré sú  po celom obvode pohľadovej plochy každej tvarovky. Výsledné murivo je estetické a najmä drobnými stavebníkmi oceňované.

Vďaka jednoduchosti stavby a suchému procesu je práca rýchla, jednoduchá a efektívna a stavby vzniknuté systémom suchého murovania sú aj cenovo výhodnejšie.

Existuje viac druhov tvárnic suchého murovania – tvarovky rovné a tvarovky v tvare vlny. Rozdiel medzi tvarovkami rovnými a vlnitými je len estetický. Kým tvarovky rovné sú presného geometrického tvaru kocky a nadväzujú tak priamo na tvar pôvodného stavebného systému tvárnic, tvarovky vlnité sú na pohľadových stranách muriva oblúkovo zvlnené. Najmä teda tieto vlnité tvarovky ponúknu veľmi zaujímavý plastický tvar muriva ako zvlnenej vodnej hladiny. Tvar takto vzniknutého muriva sa hodí predovšetkým pre plotové a oporné múriky alebo moderný interiér.

Povrch tvárnic môže byť štiepaný, škrabaný alebo hladký. Tvarovky existujú v širokom spektre farieb, a to nielen jednofarebné, ale aj viacfarebné. Medzi základné farebné prevedenie patrí prírodný odtieň betónu (šedá), ďalej odtieň červený, hnedý, biely, čierny, žltý a škoricový, pričom betón každej tvarovky je prefarbený v celom svojom objeme.

viac na www.prefastav.sk