Základná výbava rybára

person holding fishing reel

Nie je rodina, ktorá by nemala medzi sebou rybára. Každá rodina pozná, čo to znamená keď sa váš otec, brat, dedo chystá na ryby. A nejeden rybár potrebuje povinnú výbavu. Ale viete čo všetko obsahuje taká povinná rybárska výbava? Alebo čo všetko potrebujete na to ak by ste chceli začať s rybárčením?

Ľudia chodia na ryby už od nepamäti. Chodia na ryby z rôznych dôvodov, či z dôvodu aby našli pokoj a kľud, alebo rybárčenie majú ako koníček. A aký by ste mali spraviť prvý krok, na to aby ste mohli začať s rybolovom?

Na začiatok by sme si mali kúpiť rybársky lístok a rybárske povolenie. Tieto doklady si môžete zakúpiť na mestskom úrade v mieste vášho bydliska. Môžete si vybrať medzi týždenným, mesačným, ročným a trojročným, pričom ich cena sa pohybuje od približne 1,50 eur za týždenný do 16,50 eur za trojročný. Treba tiež myslieť s kúpou rybárskeho lístka aj na to, že potrebujete aj povolenie. Toto povolenie si vybavíte v rámci Slovenskej Republiky Základných organizácií Slovenského rybárskeho zväzu (ZO SRZ) podľa príslušnosti jednotlivých rybárskych revírov. Preto musíte dopredu vedieť, kde by ste sa chceli na lov rýb vybrať, a pred samotným rybolovom požiadať o vydanie povolenia.

Okrem toho na rybárčenie potrebujete 2 udice, vlasec (rybársky silón) podľa druhu rýb, ktoré chcete chytať, na kaprovité ryby 0,30 mm, naviják veľkostí, ktorá by mala zodpovedať veľkosti prútu, vezírek, podberák, háčiky sú tiež roztriedené do veľkostí, stojany na položenie prútu, signalizátory, ktoré sa vešajú priamo pod prút alebo za špičku prútu, pean alebo pinzeta na vyťahovanie háčikov, ihla na chytanie na rybku. A tiež by sme mali všetky tieto veci do niečoho vložiť, tak si musíme kúpiť rybársky batoh a na sedenie rybársku stoličku. Udicu by ste si mali vyberať podľa toho, na aké ryby sa chystáme a na aké máme povolenie.

Treba si tiež vybrať to správne miestečko na lov rýb. To máte ako s hubami. Keď si nájdete to správne miesto, tiež si to nechávate pre seba, aby ste sa mohli pochváliť dobrou úrodou. A presne to isté je aj s miestom na rybárčenie. Keď si už také miesto nájdete, určite to hneď nevyzradíte.

Taktiež na ryby budete potrebovať aj vhodné oblečenie a obuv. Takže by ste sa nemali spoliehať nielen na predpoveď počasia, ale i na svoj vlastný inštinkt. Tak by sme mali mať v aute, alebo v batohu náhradne oblečenie, pre prípad že by vás nečakane prepadla búrka. A mohol by sa vám zísť aj krém s vysokým SPF faktorom, polarizačné okuliare, účinný repelent, kvalitná pevná obuv a náhradné ponožky.

Loviť ryby na Slovensku je dovolené počas celého roka. Ale musíte presne vedieť v akom časovom období ktoré ryby môžete loviť. Najlepšie kde môžete loviť ryby sú vodné nádrže, ktoré môžete využívať aj na iné účely.

Jednotlivé ryby môžete loviť v nasledujúcich mesiacoch :

  • pstruha môžete loviť od 16.4.

  • kapra (ale len toho, ktorý žije vo voľnej prírode) môžete loviť po celý rok

  • kapra, ktorý sa nachádza vo vodných nádržiach môžete loviť od 1.6.

  • a v lipňových vodách môžete loviť od 1.6.

Samozrejme pre koho je rybárčenie aj niečo ako druh športu a adrenalínu, ten môže loviť ryby aj bez rybárskeho povolenia. Ale je to na zvážení každého z vás, či vám za to stoja mastné pokuty.

http://rybarstvo-saenger.sk/rybarcenie-ako-hobby/rekreacny-rybolov/