Sirupy a prírodné sladidlá

Prírodné sladidlá a sirupy sú veľmi dobré. Cukry ktoré sú pre naše telo zdravé sú prírodné, nasadené plody, a škroby v zelenine. Prinášame Vám niekoľko nutričných informácií o prírodných sladidlách – ako je napr. javorový sirup, a med, či cukru.

Javorový sirup:

Pre mnoho ľudí v dnešnej dobe, ktorý čoraz častejšie siahajú po výrobku označených ako prírodný,či BIO, je javorový sirup výborné sladidlo. Jeho chuť je jemná a jedinečná, napriek tomu má vynikajúcu schopnosť sladiť. Javorový sirupu sa skladá zo 65 percent sacharózy. Javorový sirup je veľmi sladký, a nie každému jeho sladká chuť môže vyhovovať. Ak si napr javorový sirup dáme na palacinky, či iný pokrm kľudne si môžeme dať aj polovičnú dávku.

Javorový sirup sa vyrába v štátoch, kde noci sú pod bodom mrazu, zatiaľ čo dni sú teplé. Tieto zmeny teploty spôsobujú miazga z javora, ktorý obsahuje 2-3 percent sacharózu, prúdi z koruny dolu ku koreňom stromu, kde sa zbiera v nádobách, a potom sa varí na sirup. Na to potrebujeme asi asi 40 litrov miazgy, teda jeden strom. . Najkvalitnejší javorový sirup je zhromažďovaný v bezolovnatých vedrách zo stromov, bez pridania konzervačných látok. Vzhľadom k tomu, že má sirup tendenciu peniť pri spracovaní, výrobcovia používajú krém alebo živočíšne tuky k jeho zníženiu. Javorový sirup sa robí v oveľa menšom množstve, ako napr. med a preto je javorový sirup jeden z najdrahších sladidiel. Pri kúpe javorového sirupu by sme si mali dávať pozor na lacné napodobeniny tohto sirupu, v ktorých môže byť pridané farbivá, rôzne arómy, či kukuričný sirup.

Muscovado prírodný trstinový cukor

Muscovado cukor je druh minimálne rafinovaného trstinového cukru, ktorý je populárny v niektorých druhov pečiva a špeciálnych receptov. Známy je najmä vo Veľkej Británii, kde je často k dispozícii na rôznych trhoch. Tento cukor je tiež niekedy označovaný aj ako Barbadose alebo vlhký cukor. Cukor má dve charakteristické črty, čo ho robí jedinečným. Prvým znakom je hrubé zrno. Muscovado cukor má veľmi veľké, hrubé kryštály, ktoré sú nerovnomerne veľké. Druhým znakom je vysoká melasa – obsah cukru, čo má za následok, že muscovado cukor je tmavý, silne aromatizovaný a veľmi lepkavý. Tieto dve vlastnosti majú za následok to, že náhrady pre cukor muscovado sú ťažko zohnatľné. A tak je cukor je cenený pre svoju vlhkosti, hrubé zrno, a jeho chuť sa nedá napodobniť. Tento trstinový cukor sa vyrába stlačením cukrovej trstiny, kde sa uvoľní prirodzene sladká šťava a ďalej sa varí. Počas varenia sa používajú rôzne zložky pridávané a tie na pomahajú odstrániť všetky nečistoty, ktoré môžu byť prítomné v šťave cukrovej trstiny. Tieto nečistoty stúpajú na vrch v podobe peny, ktorá je sušená.

Lesný med

Lesný med má tmavšiu farbu, za ktorú môžu semená miazgy drevín. Lesný med obsahuje výťažok malín, lesných kvetov, černíc, medovicu stromov. Pre tento typ medu je charakteristická výrazná chuť, a ešte silnejšej arómy, obsahuje aj viac fruktózy, ale i minerálnych látok. Tento med je veľmi obľúbený a vyhľadávaný.

A ako hovorí jedno porekadlo, že najsladší život je ten, ktorý je dlhý a zdravý.