Klasické žiarovky vs. úsporné zdroje svetla

Úspora energií v domácnosti je stále akuálnou témou. Čoraz viac ľudí sa nielen vďaka vysokej cene energií, ale aj vďaka uvedomeniu si zodpovednosti za stav životného prostredia správa viac ekologicky.

Ako sa správať ekologicky a zároveň šetriť na elektrine v domácnosti? Cena elektrickej energie pre domácnosti, môže byť nižšia správnym výberom svetelného spotrebiča. Žiarovky, žiarivky, alebo led žiarovky?

Žiarivka je druh elektrického svetelného zdroja, ktorá na premenu elektrickej energie na svetelnú využíva žiarenie v parách ortuti. Žiarovka je druh elektrického svetelného zdroja, v ktorom sa na premenu elektrickej energie na svetelnú energiu využívajú tepelné účinky elektrického prúdu pri prechode tuhým telesom a žiarivé vlastnosti tohto telesa.

Cena energie sa použitím žiariviek znižuje a úspora je značná. Priemerná európska domácnosť môže použitím úsporných žiariviek namiesto klasických žiaroviek  ušetriť až 50 eur ročne. Žiarivky spadajú do kategórie A, obyčajné žiarovky sú v energetickej triede E. Znamená to 80 % úsporu elektrickej energie pri tom istom istom výkone. Oplatí sa investovať do drahších modelov, ktoré majú dlhšiu životnosť a neodchádzajú skôr. Životnosť žiarivky je päťnásťnásobne väčšia ako pri klasickej žiarovke.

Intenzita svetla závisí od príkonu. Na náhradu 100W žiarovky je potrebná žiarivka s príkonom 21W. Odtiene svetla, ktoré produkuje žiarivka sa líšia.

Odtiene  svetla sú teplé a studené. Niektoré svietia dožlta – vhodnédo izieb, iné do modra – vhodné do pracovného prostredia, ostatné majú svetlo neutrálnej farby. Keďže žiarivka pracuje na princípe elektrických výbojov, bliká. Preto je v pracovnom prostredí, alebo pri čítaní doplniť toto svetlo žiarovkovým osvetlením. ůsporné žiarivky už možno používať aj na krátkodobé svietenie. Nové žarivky už na svoje plnohodnotné rozsvietenie nepotrebujú dlhý čas ako kedysi. Stačí im len niekoľko sekúnd.

Ako teda žiarivky vyberať? Dôležitými údajmi pri kúpe sú:

– životnosť žairivky by male byť od 12 do 15 tisíc hodín (niektorí výrobcovia tento údaj neuvádzajú – znamená to, že kupovať takúto žiarvku sa zrejme nevypláca)

– počet cyklov zapnutia a vypnutia od 1000 až do 50000 – lacné žiarvky môžu zlyhať ešte pred splnením daného počtu

– energetický štítok napovie, do akej energetickej triedy žiarivka spadá

Led žiarovka je momentálne novinkou na trhu. Ich výhodou je dobrá úspora elektrickej energie a dlhá životnosť.

Halogénová žiarovka sa líši od tej klasickej tým, že neobsahuje nebezpečnú ortuť. Má príjemné spojité svetlo, nízke nadobúdacie náklady, avšak jej životnosť je nízka a energetická účinnosť len 10%.

Led žiarovky majú vysokú životnosť, aj energetickú účinnosť, to znamená výraznu úsporu energií a nákladov na ne. Mínusim sú vysoké náklady pri kúpe.

www.energie2.sk