Vzduchové kompresory

Treba si uvedomiť, načo kompresor budeme využívať. Na našom trhu sú kompresory:

  • elektrický, alebo naftový kompresor

  • pojazdný ( prenosný) alebo stabilný kompresor

  • skrutkový, lamelový, alebo piestový kompresor

Elektrické alebo naftové kompresory sa používajú podľa toho ako a kde ich chceme používať.

Elektrické kompresory sa používajú najčastejšie vo vnútornom prostredí.

Naftové motory v pojazdných alebo mobilných kompresoroch sú spoľahlivé a trvanlivé, a pri pravidelnej údržbe a servise nám zabezpečujú pravidelný zdroj vzduchu po celý rok. A vzhľadom na to, že nafta je bežne dostupná v všetkých mestách či pumpách.

   

Pojazdné ( prenosné ) kompresory majú výhodu oproti stabilným kompresorom, že sa dajú prenášať z miesta na miesto, podľa potreby použitia. Mnoho malých kompresorov sú prenosné nie preto aký majú výzor, ale jednoducho pre ich malé motory a tlakové nádoby, veľkosťou a hmotnosťou. Dajú sa prevážať v aute, či v prívesnom vozíku.

Stabilné kompresory nájdeme napr. vo výrobných halách, kde musia byť postavené na rovnú betónovú plochu, kvôli stabilite. Dnes je bežné vo väčších priestoroch majú stabilné kompresory aj svoju samostatnú miestnosť – tzv kompresorovňu. Ale pri používaní týchto kompresorov musíme dbať na bezpečnosť, aby sme si nespôsobili zdravotné problémy. Okrem vytvárania tepla počas prevádzky kompresora, ktoré je nutné odsávať, kompresor ešte potrebuje dostatočné množstvo vzduchu nasávať na stlačenie. Bez vlastného vetrania, veľký kompresor by mohol spôsobiť problémy s vaším vzduchotechnickým systémom.

Skrutkový a piestový kompresor sú najpoužívanejšie typy vzduchových kompresorov. Skrutkové kompresory používajú na stlačenie vzduchu dve skrutky, ktoré sa otáčajú oproti sebe.

Piestové kompresory využívajú na stlačenie vzduchu vo valci piest. Piestové kompresory nájdeme najčastejšie v železiarstvách aj kvôli ich výhodnej cene.

Viac informácií o vzduchových kompresoroch nájdete na www.klc.sk.