Lepidlá

V domácnostiach sa lepidlá využívajú pomerne často. Ich využitie nájdeme všade tam, kam sa s klincami nedostaneme. Lepidlá používame najčastejšie na lepenie plastov. Sú ľahké,  majú malú hmotnosť, odolnosť proti korózii a veľa ďalších vlastností. Výrobcovia majú v ponuke lepidlá pre tvrdé a mäkčené PVC, polystyrén, plexisklo, polyamid, polykarbonát, polyetylén i polypropylén. Vo všetkých prípadoch je dôležité odmastenie povrchu, jeho zdrsnenie brúsnym papierom a dostatočné držanie v čase lepenia pre dôkladné vytvrdnutie.

Lepidlá na podlahy:

Lepidlá na podlahy sa používajú najčastejšie doma, aj v kancelárií. Nazývajú sa disperzné lepidlá a sú vhodné na povrchy, ktoré majú vysokú savosť. Ich montáž je veľmi jednoduchá a rýchla. Využívame ich na lepenie napr. kobercov, lepenie PVC krytiny, linoleum. Disperzné lepidlo musíme poriadne premiešať a mali by sme dbať o to, aby teplota všetkých zložiek ako aj teplota v miestnosti nebola vyššia ako 15 stupňov. Ak máme v byte napr. podlahové kúrenie je vhodné ho vypnúť 48 hodín predtým ako budeme nanášať lepidlo. A ak už aj máme krytinu nalepenú, je vhodné aby sme kúrenie zapli až po 2 dňoch a kúrenie by sme nemali ešte púštať na plno ale postupne a pomaly. Polyakrylátové disperzné lepidlo nanášame zubovou stierkou, vždy na polovicu šírky pásu. Potom ukladáme podlahovú krytinu tak,aby sa lepidlo dostalo na rub.

Nakoniec zdvihneme podlahovú krytinu, keď lepidlo zaschne cca za 10 minút, krytinu poriadne zatlačíme o podlahu.

Ak lepíme napr. koberce, tak nečakáme kým nám lepidlo zaschne,  ale hneď prikladáme ku podlahe a tlakom odstránime prípadne vzduchové bubliny. Krytinu ale aj koberce ukladáme v pásoch. Pásy položíme k stene a presne odrežeme.

V dnešnej modernej dobe si ľudia uľahčujú prácu aj tzv. montážnymi lepidlami. Využívajú sa všade tam, kde sa používajú tradičné montážne techniky. Montážne lepidlá, nazývané aj tekuté klince nájdu svoje miesto pri lepení dekoračných líšt, obkladov, kazetových strop alebo na iné dekorácie, ktoré potrebujú 24 až 48 hodín na to, aby bol spoj vytvrdený pre záťaž. Ak napr. lepíme na maľovku, či stierku, treba mať na pamäti, že majú podstatne nižšiu únosnosť ako holý betónový panel či tehla.

Tekuté klince“ je možné používať aj na nerovné podklady, kedy fungujú ako tmel, ktorý dokáže vyrovnať nerovnosti.

Lepidlá na drevo:

Na drevo môžeme použiť aj napr. univerzálne lepidlo , ktoré je vhodné na všetky povrchy. Univerzálne lepidlo však nie je vhodné na polystyrén, teflón, lepenie mäkčeného PVC navzájom, predmety z polyetylénu a polypropylénu.

Predmety vyrobené z dreva nebývajú dávané na miesta, ktoré môžu byť vystavené vysokej vlhkosti, vode, vysokým alebo naopak nízkym teplotám a podobne. Aby takéto namáhanie vydržal aj zlepený spoj, musí aj lepidlo zodpovedať určitým kritériám. Tieto kategórie poznáme 4.

Lepidlá bývajú označené triedami D1 až D4, ktoré určujú ich vlastnosti. Keď lepidlo triedy D1 je vhodné iba na spoje, ktoré budú nepretržite umiestnené v suchom interiéri, D4 zvládne aj poveternostné podmienky exteriéru s trvalou vlhkosťou či kontaktom s vodou.

Sekundové lepidlá:

Sa používajú pre lepenie malých plôch, podľa typu lepidla sú vhodná pre spoje rôznych typov plastov,kovov, porcelánu ,či dreva. Svoj názov dostali podľa svojho zloženia kyano-akrylátové sekundové lepidlá, teda tzv. superlepidlá, čo znamená, že potrebný materiál zlepia za pár sekúnd.

Lepidlo aplikujeme priamo na lepený materiál. Vytvrdne do minúty, alebo ak potrebujeme viac času, tak do piatich – podľa toho, ktorý druh lepidla uprednostníme.

A na záver pár rád, ako lepidlo odstránime:

Aj napriek tomu, že sme používali správne ochranné pomôcky, krycie pásky alebo zakrývacie fólie sa nám stalo, že sa lepidlo dostalo na miesta, kam nepatrí. Znečistený stôl, polepené prsty či stopy lepidla na lepenom predmete nie sú ničím nezvyčajné.

Disperzné a vodou rozpustné lepidlá možno odstrániť saponátovou vodou, ale iba do času ich zatuhnutia. Po tom, čo vytvoria pružný film, ktorý neustále naberá na pevnosti, uvoľniť ich možno fénom alebo teplovzdušnou pištoľou. Zatuhnuté lepidlo povolí a stane sa dostatočne mäkkým na to, aby sa dalo odškrabať.

Lepidlá s obsahom organických rozpúšťadiel možno za čerstva odstrániť výrobcom použitými riedidlami, ktorých výpis nájdeme na obale výrobku. Toulén, perchlóretylén či technický benzín sú iba krátkym výpisom toho, čo možno použiť. Pozor však na čistenie plastov či povrchov s rôznou povrchovou úpravou. Použité riedidlo by ich mohlo rozrušiť alebo poškodiť pigmenty.

Ruky po odstránení lepidla dôkladne umyjeme mydlom a natrieme ich ochranným krémom, ktorý obnovuje odmastnenú pokožku.


Lepidlá na podlahové krytiny, lepidlá na plasty, drevo a iné materiály nájdete na www.chemos.sk