Kúpeľňový nábytok

Dnes už neplatí, že v kúpeľni by mala byť len vaňa, a umývadlo, práčka . Toto je prežitok z čias minulých, a dnešná kúpeľňa môže vyzerať veľmi pekne, štýlovo ale aj prakticky. A okrem obkladačiek, vane, sprchového kúta, či umývadla nám v tom dopomôže aj kúpeľňový nábytok.

Kúpeľňový nábytok by nám okrem uloženia vecí, mal poskytovať aj dostatok priestoru v kúpeľni, to znamená, že by nemal byť cez pol kúpeľne, mal by byť aj štýlový a elegantný. Dnes je na trhu dostatočný výber, či už z kúpeľňových štúdií, alebo od rôznych predajcov, ktorý ponúkajú široký výber tovaru, a tým uspokojiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka.

Dnešný kúpeľňový nábytok sa vyrába z rôznych materiálov, ktoré musia spĺňať niektoré požiadavky, ako napr. vodeodolnosť, farebnosť, alebo rozmanitosť tvarov. Do vlhkého kúpeľňového prostredia sa drevený nábytok neodporúča, preto výrobcovia v rámci dostupných technológií používajú riešenia, ktoré zaručujú maximálnu odolnosť voči vode. Korpusy skriniek sa vyrábajú z laminátovej drevotriesky, dvierka z MDF dosky, ktorá je pri kvalitnejších výrobkoch biela alebo farebne lakovaná, prípadne dýhovaná, povrchovo upravená špeciálnym bezfarebným lakom. Na atypicky tvarované dvierka sa používajú laminátové dosky, tie však patria medzi menej kvalitné materiály a používajú sa pri lacnejších výrobkoch. Hrany nábytku musia byť perfektne zakončené, aby sa vlhkosť a voda nedostali dovnútra dosky. Kvalitnejšie skrinky majú takzvanú ABS hranu, čo je plastová hrana lepená lepidlom odolným vode, pri štandartných typoch sa hrany nažehlujú.Na výrobu nábytku sa môžu použiť materiály ako drevo, plast, sklo, ktoré môžeme ľubovolne kombinovať. Najmodernejší je nábytok s fóliovou povrchovou úpravou v pestrých farebných úpravách a kovové prvky by mali byť z kvalitného materiálu vhodne ošetreného proti korózii.

Ak máme dostatočne veľkú kúpeľňu môžeme zvoliť tzv ratanový, alebo inak nazývaný prútený nábytok. A ak takýto nábytok skombinujeme aj s vhodnými doplnkami, tak môžeme mať skvelú kúpeľňu nielen na pohľad, ale na praktickosť.

Vo väčších domoch, kde sú aj kúpeľne väčšie, môžeme voliť aj na miesto kúpeľňového nábytku aj murované police, či výklenky, ktoré skombinujeme s obkladačkami . Jedinou nevýhodou tohto riešenia je, že takéto police nemôžeme premiestňovať po kúpeľni, že majú svoje miesto pevne dané. Takže jeho rozmiestnenie si musíme dobre premyslieť už pri budovaní kúpeľne.

Výrobcovia nábytku ponúkajú širokú ponuku kúpeľňového nábytku, od sektoru až do zaujímavé dizajnové kúsky. Pre aký kúpeľňový nábytok sa už mi rozhodneme , už len závisí od priestorových možností, financií a od štýlu kúpeľne. Všeobecne sa do kúpeľní , ktoré majú menší priestor doporučuje sektorový nábytok a to z toho dôvodu, že v malých kúpeľniach treba využiť každý potrebný kúsok. Dajú sa štýlovo kombinovať viacej typov skriniek, poličiek.

Naopak do väčších kúpelní sa môže dávať aj nábytok podľa nášho vkusu, a podľa toho čo sa nám páči v obchode. A ak nám to aj naše financie dovolia, môže mi si kúpiť aj kúpeľňový nábytok, svetových značiek, či prestížnych dizajnérov.

Pri výbere kúpeľňového nábytku, by sme mali myslieť okrem jeho vzhľadu aj na jeho praktickosť.

Kúpeľňový nábytok môže stáť na nožičkách, sokloch alebo byť zavesený na stene. Závesné skrinky sú obľúbené predovšetkým kvôli ľahkej údržbe priestoru. Tento spôsob upevnenia nábytku navyše priestor opticky odľahčí. Praktické sú aj skrinky na nožičkách no pri ich výbere by sme sa mali mať na mysli aj to aby ladili spolu s ostatnými doplnkami. Aj pri bežnej údržbe kúpeľne sú praktickejšie skrinky na nožičkách, ako skrinky so soklami, lebo sa dá lepšie vytrieť podlaha pod skrinkami a navyše ani nám nehrozí znehodnotenie nábytku.

Veľmi vhodné sú aj spodné skrinky s nábytkovými kolieskami, a ešte lepšie je ak majú aj brzdy. Takýto nábytok sa dá lepšie premiestňovať po kúpeľni, aj podľa našich potrieb.