Nohy základ nášho zdravia

Nohy sú značkou každého človeka. Všetko sa začína ešte v čase, prenatálneho vývoja,keď malý človiečik si veselo kopká nastávajúcu mamičku v brušku. Potom keď sa bábätko narodí robíme odtlačky malých nožičiek na pamiatku. Veľmi obľúbene najmä u mladých žien a dievčat je nosenie topánok a lodičiek na vysokých opätkoch.

Nosenie vysokých opätkov na krátky čas nemá také zlé následky ako nosenie dlhodobé. Dlhodobé nosenie topánok na vysokých opätkoch môže mať za následok bolesti chrbtice, krížov ale i bedier.

Nohy nás nesú celý život,a preto by sme sa mali o ne aj náležite starať. Každý jeden človek na tomto svete má inú výšku, váhu ,inú klenbu v topánke a preto by sme mali dbať na správny výber obuvi už v útlom veku. Nosenie zlých topánok (tesných topánok, veľkých,malých ,nekvalitných topánok)  sa môže podpísať na našom zdraví v neskoršom veku ako sú rôzne deformácie prstov, vybočené palce, padnutá klenba, bolestí chrbtice, alebo krížov.

Aspoň čiastočne pri chorobách nôh nám môžu pomôcť okrem ortopedických topánok aj ortopedické vložky do topánok. Nevhodná obuv neprospieva nielen našim nohám ale aj našej chrbtici. Preto je dôležité, aby sme si vyberali také topánky, ktoré sú v poriadku aj z ortopedického hľadiska.  Ortopedické vložky do topánok nám môže predpísať ortopéd, čo nám vo výdajni zdravotníckych pomôcok zhotovia na mieru a uvidíte, že vaše problémy sa zmiernia alebo sa  úplne stratia. Ortopedické vložky do topánok nám dopomôžu udržiavať nohy v správnej polohe, a dodajú chodidlám ochranu a luxus. Ak nás pri dlhodobom nosení topánok bolia nohy,netreba to brať na ľahkú váhu.

Výroba dnešných vložiek do topánok je z kvalitných materiálov, čím si môžeme byť istý že neobsahujú žiadne škodlivé látky a môžeme ich nosiť praktický po celý rok. Na  výrobu ortopedických  vložiek sa používajú prírodné alebo umelé usne, penové plastové materiály v rôznych hrúbkach a tuhostiach. Ortopedické vložky  sa používajú pri vadách nôh, napríklad pokles priečnej a pozdĺžnej klenby nožnej, deformácie kĺbov palcov, kladivkové prsty, otlaky na plôške nohy, pätné ostruhy a iných. Ortopedické vložky sa vyrábajú sadrovým odliatkom našej nohy, a preto sa robia na mieru.

Ak budeme používať ortopedické stielky, môžeme mať pevnú a pružnú chôdzu, môžeme zabrániť tomu, aby sme mali v budúcnosti ploché nohy, môžeme zabrániť opuchom nôh, či prípadným bolestiam chrbtice.

Vložky do topánok rozlišujeme aj podľa toho na akú príležitosť ich budeme nosiť : ako napr do práce, na turistiku,oddych a relax, detské vložky do topánok, letné,alebo zimné. Ako inšpiráciu môžete hľadať aj na stránke http://www.moneta.sk/vlozky-do-topanok/ .

Nosením ortopedických vložiek sa môže začať už v detskom veku. Tak napríklad 90% detí sa rodí zo zdravými nožičkami. Ale postupom času sa u detí môže prejaviť plochá noha, alebo zle tvarovaná klenba. Ak Váš lekár odporučí, že dieťa potrebuje ortopedické vložky do topánok je potrebné aby sa tieto vložky v topánkach menili 2x za rok. Nožičky u  detí by mali stále dýchať, lebo práve tam sa nachádza mnoho žliaz, ktoré sa pohybom aktivujú. Detské vložky slúžia aj  ako  podporná funkcia pre správne tvarovanie priečnej a pozdĺžnej klenby chodidla a bránia tak zdravotným komplikáciám spôsobeným plochou nohou. Detské stielky do topánok majú veľmi dobré sacie vlastnosti , a aj preto je detská nožička suchá, bez zápachu. Taktiež by mali byť pružné,ale zároveň by mali chrániť detskú nohu pred nárazom pri chôdzi.

A to isté platí aj pri dospelých. Tak napríklad cez leto môžeme pomôcť naším nohám nosením  letných vložiek. Cez jar a leto sa nám môže stávať, že sa nám naše chodidlo nadmerne potí nosením v uzavretej obuvi ,alebo ponožkách. A tak nosením letných vložiek sa Vaše problémy vyriešia. Vložky sa vyrábajú z kvalitných materiálov, majú vysokú schopnosť absorpcie potu, zabraňujú prenikaniu nepríjemného zápachu, čo je podporované dlhotrvajúcimi aromatickými a protiplesňovými účinkami. Nosením letných  stielok  môžeme  dopriať svojím  chodidlám pocit sviežosti a sucha a luxusu, ale môžeme i predchádzať vzniku plesňových ochorení, ktoré sú v lete viac nebezpečné.

V chladnom jesennom počasí sa nám môže stať,že sú naše nohy studené a ak nám nedajbože aj topánky premokajú, tak máme naše nohy mokré. A to je dosť nepríjemné. Hlavnou  úlohou nosenia  zimných vložiek do topánok je nutnosť udržať nohy v teple a v suchu,aj vďaka aromatickým účinkom, ktoré zabraňujú prenikaniu zápachu. Preto sa nám oplatí kúpiť kvalitné zimné topánky, pretože ak nám topánka nesadne, tak boľavé a studené nohy sú hotová katastrofa.

O svoje nohy a chodidlá by sme sa mali starať za každého počasia  v každom období, a  nielen vtedy keď už je neskoro. 

 

zdroj: http://www.moneta.sk