Šatníky a ich vybavenie

Šatník je prirodzenou súčasťou izby. Môže tvoriť samostatnú miestnosť, šatňu alebo je zabudovaný ako vstavaná skriňa. Vnútorné vybavenie šatníka je rôznorodé a prispôsobuje sa jednotlivým požiadavkám záujemcu. Pri výbere šatníka je potrebné myslieť dlhodobo, to znamená pre správnu voľbu materiálov, vybavenia a ostatných parametrov treba zohľadniť funkcie, ktoré má plniť a možnosti danej miestnosti t.j. aká je veľká atď.

Keď porovnáme šatníkovú skriňu a šatník, ideálnejšie a vhodnejšie je zvoliť si samostatný šatník. Šatník má oproti skrini veľkú výhodu v tom, že je priestranný a praktický. Umožňuje teda väčší prehľad, viac možností uloženia vecí a dokonalý systém usporiadania. Aj architekti presadzujú najmä v projektoch rodinných domov šatníky, ktoré pôsobia vzdušne a ľahko. V prípade šatníka aj šatníkovej skrine je podstatný dôraz na osvetlenie a taktiež je potrebné dostatočne veľké a tiež vhodne osvetlené zrkadlo. Samozrejme, pokiaľ nie sú vyhovujúce podmienky na zabudovanie šatníka, alternatívou je šatníková skriňa, ktorá pri vhodnom usporiadaní a voľbe vhodných materiálov môže byť nielen perfektným praktickým doplnkom ale najmä výrazným estetickým objektom daných priestorov.

Vybavenie šatníkových skríň

I vybavenie sa prispôsobuje bežným potrebám ľudí a tak sa vynachádzajú nové a nové spôsoby ako uľahčiť  ľuďom prehľad a prakticky pomôcť ušetriť čas. Vo vybavení sú prirodzene police z dreva ale tiež rôzne výsuvné police. Výsuvné či sklopné vešiaky alebo známe ako tkz. pantograf sa používajú na vešanie a efektívnejšie ukladanie košieľ vo výške. Tieto takzvané predlĺžené ruky sa dnes vyrábajú už s tlmiacím mechanizmom. Priestor pod sklopnou tyčou sa dá využiť na uloženie ost. vecí, ktoré nevyžadujú byť zavesené alebo i pre nie práve potrebné batožiny. V dnešnej dobe má veľa spoločností, ktoré vyrábajú vstavané skrine a šatníky v ponuke i špecifické držiaky na jednotlivé typy oblečenia ako sú nohavice, kravaty, opasky i obuv. Vešiak na nohavice vo vašom šatníku alebo v skrini zaberie minimum miesta a vaše  nohavice budú vždy rovné, ako keby ste ich práve ožehlili. Systém na skladovanie kravát , šatiek či opaskov má svoj špecifický význam vo svojej prehľadnosti, čím máte všetko na očiach a môžte sa vyžiť v kombinovaní jednotlivých kúskov oblečenia. Drôtený systém na obuv sa odporúča hlavne pre vstavané skrine a šatníky v predsieňach, v ponuke sú pevné drôtené systémy alebo i s plnovýsuvným systémom, je však na samotnom zákazníkovi, ktorý spôsob uskladnenia obuvi mu viac vyhovuje. Praktické využitie šatníkových skríň je dôkazom aj v prípade výsuvnej žehliacej dosky, ktorá sa dá zabudovať do skrine alebo zaujímavo riešené držiaky na hadice vysávača.

Drôtené koše

Najpoužívanejším riešením je drôtený systém v ktorom sa presadili hlavne drôtené koše, ktoré sú využívané na odkladanie prádla poprípade hračiek v detských izbách. Rozmiestnenie šatstva a ostatných predmetov v skriniach má svoje základné pravidlo usporiadania a to, že do spodnej a strednej časti umiestňujeme predmety dennej potreby a v hornej časti skrine môžeme uložiť sezónne oblečenie či oblečenie, ktoré nosíme veľmi zriedkavo. Nielen spotrebiče a elektronika ale aj nábytok a bytové doplnky sa snažia rôznymi modernými technológiami výrobcovia priblížiť človeku tak, aby mu čo najviac uľahčovali prácu, život a šetrili drahocenný čas potrebný na iné činnosti. Prakticky to zvládli a esteticky je to už len na našom pohľade, zaručene si je však z čoho vyberať. Materiály od výmyslu sveta a rôzne moderné metódy spracovania umožňujú vytvoriť ponuku z ktorej si určite vyberiete kúsok, ktorý nielen oživí ale aj ozvláštni váš interiér a naplní ho trendovým, exkluzívnym nádychom.

zdroj obr.: www.hilkovic.sk

Pridajte Komentár