Solárne systémy

Výmena slnečného žiarenia na teplo, to je už realita a to vďaka solárnym systémom. Solárne systémy sú veľmi úsporným riešením, tak s ohľadom na prírodu, ako energie. Celoročne sa dá usporiť až 65-70 % energie v bežnej domácnosti. Povrch je chránený proti zostarnutiu a znečisteniu, teda majú celkovo dlhú životnosť. V lete dokáže domácnosť zásobiť takmer všetkou potrebnou teplou vodou a vyhrievať aj bazén. Úspora energie v lete je skoro 100 %. Nehovoriac o tom, že slnko predstavuje neobmedzený zdroj svetelnej energie čiže neustále obnovujúceho sa zdroja bez akýchkoľvek poplatkov.

Lacnejšia teplá voda, ohrev bazéna či prípadné prikurovanie sú dostatočne lákavými vymoženosťami pre zaobstaranie si solárneho systému pre svoj dom a spokojnú domácnosť. Stručne a vecne, solárne systémy sú:

  • ekologické
  • šetrné
  • spoľahlivé (plne automatizovaný pohon)
  • takmer bezúdržbové
  • rýchlo a jednoducho inštalované
  • trvanlivé, vydržia až 30 rokov

Solárny systém, tak ako každý systém sa skladá z niekoľkých komponentov vzájomne na sebe závislých a nadväzujúcich. Kolektor sa používa buď plochý (kvapalinový) alebo vákuový. Vákuové majú výraznejšie vyšší výkon ohrevu vody. Kolektor je síce tou najviditeľnejšou a najznámejšou časťou avšak neprehliadnuteľnou súčasťou tohto systému je aj solárny bojler so zabudovaným solárnym výmenníkom tepla, pokiaľ ide o pitnú vodu, v prípade prikurovania solárny zásobník vykurovacej vody. Oba sú obstarané možnosťou prídavného ohrevu pomocou kotla či elektrickej špirály. Zmeny tlaku vyrovnáva expanzná nádoba a súčasťou solárnych systémov sú tiež obehové čerpadlo, armatúry, elektronický regulátor a pod. Je potrebné zdôrazniť, že jednotlivé časti solárnych systémov sú zabezpečené natoľko aby nedošlo k rýchlejšiemu opotrebeniu či korózii.

Solárne systémy sú stále žiadanejšie vzhľadom k neustálemu zvyšovaniu cien energií. Celkovo sa vám už po 7 rokoch investícia vráti. Umiestnenie solárnych panelov je jedno z najdôležitejších rozhodnutí. Samozrejme, najvhodnejšie je orientovať ich na juh, kde je dopad slnečného žiarenia najväčší. Inštalácia solárnych systémov je technicky veľmi jednoduchá. Nesmieme  zabudnúť na kvalitné robustné tvary konštrukcie a tiež minimálne nároky na obsluhu.

Za nevýhodu by sa dala považovať premenlivosť počasia, ktorá ovplyvňuje slnečné žiarenie, ktoré je v zimných mesiacoch minimálne. Preto je potrebný nejaký prídavný zdroj pre využitie v zimnom období. Dalo by sa povedať, že nevýhodou by mohla byť aj podmienka zateplenia a ďalších úprav pri inštalácii solárneho systému.

Pomocnú ruku podáva aj štát a to poskytnutím dotácie prostredníctvom programu „Zelená úsporám“ na obstaranie solárnych systémov. Štát poskytuje dotáciu na nákup slnečného kolektora pre rodinný dom vo výške 200 €/m2 pri inštalácii do 8 m2. Žiadatelia môžu podať žiadosť na dotáciu tak pred začiatkom realizácie inštalácie ako aj po jej ukončení. Vyplatená je však vždy až po jej ukončení.

Viac info o solárnych systémoch na: www.genaut.sk

Pridajte Komentár