Moderné materiály pre vstavané skrine

Materiál vstavanej skrine vo vašom priestore urobí zásadnú zmenu vo vyžarovaní a dojme. Záleží teda na vás či chcete aby bola skriňa výrazným objektom alebo len ladila a dotvárala tón interiéru. Kombinácia vhodných materiálov môže vytvoriť radostný zážitok pri každom otvorení vstavanej skrine či šatníka.

Vezmime si taký malý detail ako je rám dverí, ktorý je veľmi podstatným detailom pretože ovplyvňuje celú funkciu posuvného systému. Rámy a vodiace koľaje sa vyrábajú buď z hliníku alebo z ocele. Oceľový rám sa povrchovo upravuje lakom alebo je potiahnutý dekoračnou fóliou s kresbou dreva. Hliníkové rámy sa používajú častejšie a to práve preto, že sú síce drahšie ale technicky pevnejšie, odolnejšie a najmä takmer bezúdržbové. Nehovoriac tiež o ich podstatne tichšom chode oproti oceľovým. Farebne je na výber obyčajná matná strieborná alebo sú tiež dostupné fólie so vzorom dreva.

Výplň má v ponuke rôzne materiály, ktoré sa časom rozširujú o farebné variácie či nové druhy. Laminovaná drevotrieska je najčastejšie používaným materiálom, ktorý je odolný voči oderom, nárazom či pôsobeniu chemikálii, okrem toho je tvarovo stála a má dlhú životnosť. Zvyčajne sú vo vzoroch drevín bežných domácich (buk, dub, čerešňa, orech, smrek,…) alebo exotických (amazonas, wenge, makassar,..).

Sklo je veľmi jednoducho udržovateľné a ekologicky nezávadné. Na výber máte z lakovaného skla, pieskového, číreho alebo mliečneho. Fantázii sa medze nekladú a najlepším dôkazom je použitie skla, ktoré sa dá použiť buď celoplošne alebo v kombinácii s iným materiálom napr. s drevodekorom. Alternatívou skla je plexisklo, ktoré ponúka tiež rôzne spôsoby využitia. Široká škála žiarivých farebných odtieňov v spojení s vynikajúcimi vlastnosťami umožňuje vytvoriť zaujímavé netradičné povahy interiérov.

Zrkadlá sú obľúbené práve pre svoje schopnosti opticky zväčšiť a presvetliť priestory. Vzbudzujú veľmi elegantný, vkusný dojem, ktorý vytvára náladu príjemnej, pohodlnej atmosféry. Ponúka sa bežné strieborné, bronzové, číre, dymové, a ďalšie farebné odtiene skla. Všetky nepriehľadné sklá a zrkadlá sú opatrené bezpečnostnou fóliou, ktorá je nalepená z prednej strany aby sa v prípade rozbitia skla nerozsypali črepy a nedošlo k poraneniu.

Exotiku tiež vdýchne vášmu interiéru trendová rattanová či bambusová výplň. Rattan je známym materiálom na výrobu rôznych sedacích nábytkov či bytových doplnkov, avšak používa sa aj pri vstavaných skriniach ako výpletová výplň dverí. Bambus je všestranne využívaným materiálom pre svoje významné vlastnosti ako je tvrdosť či odolnosť. Využíva sa v rôznych odtieňoch a prevedeniach.

Ďalšou variantou pre voľbu vzhľadu vstavanej skrine sú fototapety, ktoré momentálne stále stúpajú do popredia. Dôvodom je najmä široká ponuka motívov a to rôzne vzory, ornamenty, obrazce a tiež kreslené postavičky či iné obrázky vhodné pre deti. Originalita je pri fototapetách základom a pribudla už aj možnosť výberu vlastnej fotografie, ktorú chcete mať na skrini. Na tlačenú fotografiu sa nanáša lesklá alebo matná fólia, ktorá chráni skriňu pred poškrabaním alebo iným poškodením. Matná fólia bráni prípadným odleskom zo slnka či svetla z lámp.

Výber je teda široký a ešte stále sa rozširuje o nové alternatívy pre spokojnosť každého, kto zatúžil po štýlovej vstavanej skrini. Veď čo je cennejšie než spokojne sedieť v izbe, ktorá je zariadená v naozaj exkluzívnom, jedinečnom štýle a vytvára atmosféru vkusného domova.

zdroj: www.hilkovic.sk

Pridajte Komentár