Detské izby podľa veku

Detská izba je veľmi dôležitá, pre zdravý vývin našich ratolestí. Je to prvé miesto,kam ich ukladáme hneď po príchode z pôrodnice, je to ich raj po príchode zo škôlky, vedú tam ich prvé kroky zo školy, „utekajú“ tam pred rodičmi, keď začínajú mať svoje tajomstvá . Detská izba by mala byť farebná, poskytovať široký priestor pre ich fantáziu a rozvoj. Keď sú deti malé farby im vyberáme my, ale keď nám troška podrastú môžeme farebný výber ponechať na nich, samozrejme že s našou asistenciou. 

Detská izba pre novorodenca a batoľa

Ak už nastane v našom živote ten šťastný okamih, že do našej rodiny pribudne malý človiečik, naše prvé myšlienky sa hneď upútajú na detskú izbu. Nie jedna šťastná mamička začne listovať v časopisoch, prezerá obchody, “behá”po internete a hľadá čo bude to najlepšie pre novorodeniatko.

Ako prvé by sme mali kúpiť detskú postieľku. Pri jej výbere by sme nemali zabúdať na niekoľko dôležitých detailov.

– postieľka by nemala  mať žiadne ostré rohy alebo hrany

– povrchová úprava musí byť zdravotne neškodná a farba sa nesmie olupovať

– vzdialenosť tyčiek na bočniciach postieľky nesmie byť väčšia ako 7,5 cm, aby sa medzi ne nezakliesnila hlavička, ale ani menšia ako 2,5 cm, aby tam dieťatku neuviazla nožička

– posuvná bočnica musí mať poistku proti samovoľnému spusteniu

– ak má postieľka kolieska, mali by mať brzdu

– je vhodné ak sa dá v postieľke polohovať detský matrac. Ušetrí to mamičke chrbát,najmä v začiatkoch, alebo to oceníme ak má naše dieťa gastroezofagový reflux.

– v postieľke by mali byť aj ochranné mantinely, ktoré dieťa ochránia pred nárazom do tyčiek, chránia pred svetlom,prípadným vánkom.

Detskú postieľku by sme nemali umiestňovať ani pod oknom,či pri nábytok na ktorý by mohlo dieťa v staršom veku vyliezť,či inak si ublížiť. V detskom kráľovstve by mali byť pestré farby,ale ani pri farbách by sme to nemali preháňať. Môžu dieťa rozptyľovať pri zaspávaní. Malé deti majú radi farebné doplnky ako pestré detské koberce, záclony, nábytok s detskými motívmi.

Pri zariaďovaní detskej izby by sme mali myslieť aj na to či budú v miestnosti koberce, alebo podlahy.

Koberce vedia ulahodiť nielen detskému oku, vynikajúco poslúžia na detské hry ,ale aj ochránia dieťa pred chladom. Nevýhodou môže byť ich troška náročnejšia údržba. Pri výbere podláh by sme nemali zabúdať na to aby bola protišmyková, čo oceníme najmä v začiatkoch keď sa naša ratolesť pokúša o prvé kroky.

Detská izba pre škôlkárov a školákov

Tak ako rastie naše dieťa, tak by mala rásť aj jeho posteľ. V dnešnej dobe sa už dajú kúpiť detské postieľky ktoré sa dajú prispôsobiť. Najprv nám slúži ako detská postieľka ,a keď nastane ten správny čas môžeme z nej spraviť peknú veľkú posteľ. Najideálnejšie je však, ak kúpime posteľ s rozmermi 90 x 200 cm, pretože dieťa do nej aj tak rýchlo dorastie. Ak nej bude mať dieťa pocit,že mu je veľká, dieťa samé si môže poukladať po obvode rôzne vankúšiky ,plyšové hračky,či iné maznáčiky. Dodá mu to pocit bezpečia, a pohodlia. Veľký dôraz kladieme aj na výber matraca,aby malo dieťa kvalitný spánok. Ak sa nám budí ráno oddýchnuté, dobre vyspaté je aj lepšie naladené a školské úlohy mu pôjdu ľahšie.

Deti potrebujú aj priestor kam si budú ukladať svoje hračky. Keď sú deti menšie s upratovaním im pomáhajú rodičia. Časom sa deti naučia ukladať si hračky samé do rôznych políc, boxov, komôd a iných úložných priestorov.

A ak máme doma školáka, nemali by sme zabúdať ani pekný veľký písací stôl. Mal by mať dostatočné miesto na uloženie vecí do školy, ideálne je ak sa stôl umiestní pod okno,aby naň preniklo dostatok svetla. Ku správnemu písaciemu stolu patrí aj stolička. Deti asi najviac ohúria stoličky na otáčavých kolieskach, ale mali by sme myslieť na to aby bola správne ergonomicky tvarovaná, pre správnu oporu detskej chrbtice.

Pri zariaďovaní  detskej izby by sme mali premýšľať ako umiestnime postele, kam dáme skrine, stôl. Mali by sme im nechať priestor ešte na hranie, vymýšľanie rôznych hier. Je to veľmi dôležité pri ich mentálny vývoj. Hry sú pre deti nesmierne dôležité a detská izba by mala byť prispôsobená práve na tento účel.

Detská izba pre starších školákov 

Detská izba pre starších školákov by mala byť prispôsobená ich potrebám a nárokom. Tieto deti už nepotrebujú toľko miestna na hranie ,ale skôr by mala izba mať dostatok úložných priestorov,poličiek, boxov kam si budú môcť odklad nielen potreby do školy. Deti v tomto veku sa už zaujímajú o rôzne krúžky, bavia ich počítače,videohry.  Staršie deti majú v obľube rôzne sedacie vaky, kde volne relaxujú, čítajú knihy, či premýšľajú.

Detská izba pre dospievajúce deti 

V podstate táto detská izba pre dospievajúce deti už sa prispôsobuje potrebám skoro dospelého človeka. Často ich predstava o tom ako by mala vyzerať izba je odlišná s tým ako by sme to predstavovali my rodičia. . Posledné zariadenie detskej izby zostáva v byte aj neskôr, keď dieťa opustí spoločnú domácnosť a osamostatní sa a detská izba sa zmení na hosťovskú izbu. V poslednom čase mladí ľudia často zotrvávajú v detskej izbe až do pokročilej dospelosti, čo na jednej strane podmieňuje ekonomická situácia mladých ľudí, ale v nemalej miere aj obavy zo straty pohodlia.

 

 

Pridajte Komentár