Sauna a jej účinky: Posilní imunitný systém, zbaví stresu a upchatých dutín

Rovnako uprostred zhonu a povinností zatúžite po chvíľke venovanej odpočinku a regenerácií? V tom prípade nemôžete urobiť nič lepšie, ako podľahnúť kúzlu saunovania.

fínska sauna účinkyV saune sú umiestnené saunové kachle, ktoré miestnosť vykúria na teplotu od 60-110 ° C. Princíp fínskej sauny potom spočíva v prehriatiu celého tela a následnom ochladení.

PREČO JE SAUNOVANIE ZDRAVÉ?

Saunovanie má predovšetkým výborný preventívny účinok a utužuje zdravie. Pri saunovaní dochádza k zvýšeniu výkonu srdca a k lepšiemu prekrveniu vnútorných orgánov, svalov, končatín aj pokožky. To podporuje regeneráciu organizmu a tvorbu nových buniek.

V saune sa koža zbavuje mazu, nečistôt a telo sa vylučuje škodlivé látky. Počas 30 minút saunovania vylúčite dokonca toľko odpadu, koľko obličky vylúčia za 24 hodín! Saunovanie prispieva k jemnejšej a krajšej pleti a vďaka prekrveniu vyživuje vlasové korienky, čo napomáha k jemnosti a hebkosti vlasov. Saunovanie v spojení s ochladzovaním a masážou problematických partií navyše prispieva v boji proti celulitíde a striám.

Sauna tiež funguje ako prevencia proti alergiám a používa sa ako prostriedok pre zvyšovanie kondície. Teplo v saune navyše dokáže uvoľniť upchaté dutiny a je odporúčané pri chronických zápaloch dýchacích ciest a priedušiek. Pri týchto problémoch sa najviac osvedčila parná sauna.

Okrem toho má fínska sauna skvelý vplyv na ľudskú psychiku. Človek sa v saune uvoľní, zbaví sa stresu, nervozity aj depresie. Hneď po saunovaní môžete cítiť únavu, ale celkovo vás sauna nabije pozitívnou energiou a telo si oddýchne.

Sauna má rôzne účinky aj podľa ročných období. Sauna v lete pomáha stabilizovať a posilňovať náš termoregulačný systém, čo vedie k zníženiu potenia počas horúcich dní. Na jar telo detoxikuje a na jeseň pomáha privyknúť organizmu na zmeny v počasí. V zime je saunovanie vhodné na prehriatie a zároveň otuženie organizmu – telo získa väčšiu odolnosť voči chorobám a posilní sa imunita.

Viac informácií ohľadom saunovania a sauny na mieru aj do domácnosti nájdete na stránke www.saunynamieru.sk