Záhradný chodník inak

premac_slapaky_b_aa79e7f234b91505

Pochôdzne spevnené plochy v záhrade majú veľa podôb. Chodník do záhrady môže byť vytvorený z dlažby, dlažobných kociek – tzv. mačacích hláv, aj z betónových výrobkov, ktoré čo najmenej narúšajú zelené plochy. Medzi takéto patrí aj zatrávňovacia dlažba z betónu, šľapáky v rôznych podobách, aj imitácia železničných podvalov vyrobených z betónu.

Zatrávňovacie tvárnice
Vegetačné dlaždice spevnia plochu, ktorá vytvára záhradný chodník, zároveň ju z veľkej časti môžte nechať zatrávnenú. Zatrávňovačky radíme medzi ekologické dlažby, vsakovacia plocha dažďovej vody je veľká a rieši tiež odvodnenie okolia domu a parkoviska.

premac_zeleznicne_podvaly_b_ed38fe4ab2dee702

Šľapáky do záhrady
Záhradné chodníky môžu byť vytvorené tiež z nášľapných kameňov, alebo betónových šľapákov. Betónové šľapáky imitujúce letokruhy stromov verne pripomínajú naozajstné drevo. Rozmery a praskliny dreva sú napodobnené verne, rozdiel badať v trvácnosti materiálu – na rozdiel od dreva je betón stálym materiálom.

Železničné podvaly z betónu
Staré železničné podvaly našli svoje uplatnenie ako chodníky do záhrady, aj ako dekoračný prvok pri úprave okolia domu, exteriéru, aj v záhrade. Tie pravé sú však pri výrobe a  ošetrení napustené olejmi na báze dechtu a patria tak medzi nebezpečný odpad. Ak sa pôvabného vzhľadu masívnych kusov dreva neviete vzdať, zaobstarajte si imitáciu železničných podvalov z betónu. Kombinácia vernej imitácie dreva s výhodami betónu.

Všetky tieto prvky sú vhodné pre záhradný chodník, aj rôzne úpravy exteriéru.
Viac inšpirácie a reálne príklady použitia nájdete na www.premac.sk