Potrebujete nové slnečné okuliare? Vyberte si tie správne

Slnečné okuliare zďaleka nepredstavujú iba módny doplnok. Výberom vhodného výrobku ochránite svoje oči a predídete nepríjemným zdravotným komplikáciám. Aké vlastnosti by mali ideálne slnečné okuliare mať?

Rovnako ako pokožku môže ultrafialové žiarenie poškodiť aj rohovku, šošovku a sietnicu oka. Zvyšuje tak riziko vzniku šedého zákalu, degenerácie makuly a ďalších očných ochorení. Zvlášť nebezpečné sú potom lúče, ktoré sa odrážajú od vysoko reflexných povrchov, ako je voda alebo sneh. Napríklad lyžiari a snowboardisti sú potom ohrození takzvanou snežnou slepotou, pri ktorej sa na povrchu rohovky vytvárajú bolestivé pľuzgieriky. Hoci ide o ochorenie liečiteľné, ide o veľmi nepríjemný stav, ktorý dokáže pokaziť celú dovolenku. Slnečné okuliare s UV filtrom chránia aj pred tvorbou nevzhľadných vrások či pred rakovinou pokožky, ktorá je v okolí očí veľmi jemná a mimoriadne citlivá.

Problémy môžu nastať až po rokoch

Poškodenie oka slnečnými lúčmi sa môže prejaviť až po mnoho rokoch, kedy nebolo oko ochránené. Preto je potrebné na okuliare nezabúdať a nosiť ich, kedykoľvek je to potrebné.

Požadované vlastnosti

Hoci nemusí byť cena okuliarov garanciou ich spôsobilosti, nápadne lacné výrobky bez certifikátu kvality radšej nekupujte. Pri výbere sa zamerajte na nasledujúce vlastnosti:

Tvar okuliarov

Mali by dokonale sedieť a nikde netlačiť. Aby ochránili tiež okolie očí, mali by dosahovať až k lícnymi kostiam.

Tónovanie skiel

Napríklad žlté či oranžové sfarbenie je vhodné pre šport, hnedé či sivé pre vodiča, modrému by sa naopak šoféri mali vyhnúť, pretože nepriaznivo ovplyvňuje vnímanie farieb.

UV filter

Najkvalitnejšie je označený číslom 400, ten poskytuje takmer stopercentnú ochranu pred UV žiarením

Priepustnosť svetla

Tu neplatí, že čím tmavšie sklá, tým vyššia ochrana. Aj číre okuliare môžu mať kvalitný UV filter.

Polarizačný filter

Polarizačné okuliare sú vhodné najmä pre vodičov, zabraňujú oslneniu a minimalizujú nežiaduce odlesky svetla, napríklad od vodnej plochy.

Kvalitné slnečné okuliare s garanciou kvality po dlhé roky, to sú slnečné okuliare Ray Ban. Nájdete ich na www.okuliarerayban.sk