Aby vám sedačka sadla

 

S kúpou novej sedačky to je tak trochu ako s výberom partnera. Prvotné ohúrenie môže časom vyprchať a začíname si viac všímať detaily, ktoré sme pred tým nevideli, ale teraz nám prekážajú. Aby nám nadšenie a radosť z novej sedačky vydržali čo najdlhšie, mali by sme k jej výberu pristupovať uvážene. Takže predtým, ako si nejaký pekný kúsok prinesiete domov, pozrite si naše rady.

1. Tvar a veľkosť
Na začiatok si treba zvážiť, koľko ľudí by sme chceli usadiť a aké máme dispozičné možnosti. Vo väčších priestoroch dokonale vynikne veľká sedačka v tvare L, alebo v tvare U. Pokiaľ máme obmedzený priestor i tu sa nám ponúka celá rada riešení. Môžme voliť dvoj alebo trojmiestnu sedačku, klasickú alebo rohovú, s rozťahovacím mechanizmom, s úložným priestorom, poličkovým odkladacím priestorom a ďalšími možnosťami. Naplánujte si umiestnenie sedačky pomocou novín rozložených na podlahe, získate tak lepšiu predstavu o priestore, ktorý máte k dispozícii.
2. Farba a materiál
Súčasným trendom je piesková, krémová, čokoládová a kávová farba. Prírodné tóny pôsobia príjemne, teplo a roky si zachovávajú moderný dizajn. Ľahko sa farebne kombinujú s ostatným nábytkom a v prípade, že budete neskôr túžiť po zmene, môžete napríklad vymeniť farbu vankúšikov za inú. Svetlé tóny opticky zväčšujú a rozširujú priestor, tmavé farby sa hodia do väčších miestností.

Pri výbere poťahového materiálu je na prvom mieste kvalita, ktorá je zárukou dlhej živostnosti sedačky, či už siahneme po koži, alebo po látke. Kožené sedačky sa ľahko udržiavajú, čistia, pôsobia elegantne, ale tiež sa o ne treba starať pravidelnou impregnáciou, v opačnom prípade môžu stvrdnúť a popraskať. Koža je náchylná na poškriabanie, niekomu nevyhovuje, že v zime je studená a naopak v lete sa na ňu môže pokožka lepiť. Látky patria medzi veľmi obľúbené materiály. Ponúkajú širokú škálu odtieňov a vzorov. Súčasné technológie a inovácie prinášajú na trh veľmi praktické a ľahko udržiavateľné materiály so špeciálnou povrchovou úpravou a dokonca materiály s vysokou odolnosťou voči škvrnám. Oceníte ich najmä ak máte malé deti, domácich miláčikov, alebo prijímate časté návštevy.
3. Komfort
Najdôležitejším kritériom pri výbere sedacej súpravy by mal byť jednoznačne váš komfort. Čo sa výberu sedákov týka, záleží na každom individuálne, pretože niekto sa môže cítiť pohodlne na tvrdej sedačke, iný naopak uprednostňuje sedačku mäkkú. Určite by sme nemali kupovať pohovku, ktorú sme si vopred nevyskúšali. Okrem klasického sedenia treba vyskúšať aj iné polohy, napríklad polohu pri čítaní, alebo pozeraní televízie. Pri krátkom sedení v predajni sa nám môže zdať sedačka dobrá, ale doma môžeme zistiť, že si v nej nevieme nájsť správnu polohu. Všimnite si, či vám vyhovuje aj dĺžka sedadla, výška opierky, či sa posadíte a postavíte zo sedačky bez obtiaže. Predajcovia dnes ponúkajú takmer celú výrobu na mieru pre zákazníka, máte tak dostatočne veľký priestor pre vašu fantáziu a nemusíte sa pri výbere zbytočne obmedzovať. Dôležité je predsa vaše pohodlie a svoj svedomitý výber oceníte vždy, keď sa na sedačku posadíte.

A malá rada na záver. Nezabúdajte, že novú sedačku budete musieť do vášho príbytku nejako dopraviť. Vopred si zmerajte prístupové dvere, schodisko, výťah, resp. všetky prekážky, ktoré by vám mohli stáť v ceste. Seriózni predajcovia vám dokonca poskytnú dopravu a vynesenie až do vášho bytu alebo domu zadarmo.

Viac informácií a veľký výber kvalitných sedacích súprav nájdete na www.sipos.sk