Aký je rozdiel medzi montovaným domom a drevostavbou?

Niektorí stavitelia stavajú drevostavby, iní stavajú montované domy. Čo vám teda nakoniec postavia? Tým, že nikde nie je presne definované, čo je montovaný dom, pozrieme sa na túto problematiku najmä z hľadiska zvyklostí, respektíve toho, čo stavebné firmy pod pojmom drevostavba a montovaný dom ponúkajú.

Drevostavba vs. montovaný dom

Drevostavby sú vo všeobecnosti stavby, ktorých nosný systém (nosná konštrukcia) je vytvorená z dreva alebo z výrobkov na báze dreva. V porovnaní s tým montovaný dom je stavba, ktorá je vytvorená suchou cestou, a to tak, že máme určité časti stavby vopred pripravené a na stavbe ich rôznym spôsobom spájame.

Montované domy sa stavajú rýchlo

Všeobecná predstava o montovanom dome je taká, že ide o stavbu, ktorá je z veľkej časti vyrobená v hale a na stavenisko prídu buď celé moduly (bunky) alebo steny, ktoré sú potom k sebe na stavbe niekoľkých dní spájané, a dom je tak veľmi rýchlo postavený. Montované domy to sú ale aj domy, ktorých nosný systém nie je z dreva, ale môže byť napríklad z oceľových prvkov.

Ak ste si vybrali montovaný dom, kvôli tomu aby bol postavený čo najrýchlejšie, opýtajte sa firmy, v akom stave dom privezie na stavenisko, či to budú hotové stenové, stropné a strešné panely, alebo či ich bude ešte len na stavenisku zostavovať. Rýchlosť týchto dvoch systémov sa totiž značne líši, aj keď sa v oboch prípadoch jedná, ako o drevostavbu, tak o montovaný dom.

Viac informácií o montovaných domoch nájdete na www.datad.sk