Kritéria pri výbere plastových okien

Pri rekonštrukcii bytu, či domu si našu pozornosť medzi prvými zaslúžia okná. Pri ich výbere sa riadime viacerými kritériami. Nielen vzhľad a ľahké čistenie, ale najdôležitejšie kritérium pri výmene okien je úspora energie. A možno riešite problém či plastové, alebo drevené okná? Ktoré sú lepšie a v čom.

Plastové okná majú niekoľko výhod oproti dreveným oknám. Ľahko sa udržujú v čistote, majú dlhú životnosť, a máme možnosť širokého výberu plastových profilov, takže si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník.

Skúsenosti s PVC profilmi pre výrobu okien sú dlhšie než polstoročie, a tak nie je pochýb o tom, že sa jedná o osvedčený a overený materiál. Kvalita plastových okien závisí od kvality profilu, z ktorého sú okná vyrobené. Na našom trhu nájdeme plastové profily, ktoré majú od 3 do 7 komôr. Ale za najkvalitnejšie sa považujú profily, s väčším počtom komôr čo prispieva k lepšej izolácií platového okna. Ak si dáme do nášho bytu kvalitné plastové okná, dosiahneme aj lepšiu izoláciu vzduchu a ani úniky tepla nebudú také vysoké. Zároveň zabránime tomu, aby neprenikla veľká vlhkosť z vonkajšieho prostredia do nášho príbytku.

Samozrejme sa nemôžeme spoliehať len na plastové okná. Okrem kvality plastového profilu, by sme mali našu pozornosť zamerať aj na montáž plastových okien. Ak bude montáž plastových okien nedostatočná,  zníži sa aj ich účinnosť. Zle prevedená montáž, môže mať za následok rosenie plastových okien,  okná nám nemusia dobre sadnúť, čo má za následok aj tvorbu plesní. Pri kvalitne osadených plastových oknách je vynikajúca izolácia, a i pri malom pootvorení, vzduch dostatočne prúdi a tak sa vlhkosť v byte vyrovná. Tento proces sa nazýva ventilácia, a tiež mikroventilácia by mala byť už súčasťou každých plastových okien. Aby sme predišli všetkým týmto nedostatkom, tak montáž plastových okien by nám mala vykonať firma, ktorá má na to dostatočnú kvalifikáciu, skúsenosti a poskytuje záručný aj po záručný servis.

Izolačné dvojsklo
A sú samozrejme ešte sklá, na ktorých záleží, koľko energie ušetríme. Dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenú tepelnú izoláciu.

Ďalšie doplnky ktoré môžeme využívať pri plastových oknách sú sieťky proti hmyzu, žalúzie, či rolety a vonkajšie a vnútorné parapety. Všetky tieto doplnky nám môžu kvalitný výrobcovia ponúknuť s kúpou plastových okien.

Zdroj obrázkov: www.ksplastik.sk