Energetické štítky pre jednoduchý výber spotrebiča

Pri zaobstarávaní  spotrebiča do domácnosti si všímame informácie, ktoré nám napovedajú o miere nákladov pri jeho používaní.

Kompletné informácie o triede energetickej efektívnosti, ročnej spotrebe energie, o úrovni hluku, či výkone spotrebiča a mnoho ďalších nájdeme na energetických štítkoch. Nielenže vám klesnú náklady za ceny elektriny a ostatných energií, pri niektorých spotrebičoch sú aj ukazovateľom pohodlnosti pri ich užívaní.

Energetické štítky sú pre daný druh spotrebiča podľa novej legislatívy členských štátov EÚ jednotné a maximálne zrozumiteľné, nakoľko obsahujú piktogramy. To všetko pre uľahčenie  hľadania a porovnávania jednotlivých parametrov pre spotrebiteľa.

Aké informácie obsahujú energetické štítky najpoužívanejších spotrebičov v domácnosti?
– meno dodávateľa alebo obchodná značka
– kód modelu spotrebiča
– trieda energetickej efektívnosti (trieda energetickej spotreby A++ vám pri chladničkách ušetrí až 45% energie oproti triede A)
– ročná spotreba energie v k Wh za rok
– ročná spotreba vody v litroch za rok
– trieda sušiacej efektívnosti pri umývačkách riadu
– skladovací objem pri chladničkách
– úroveň vydávaného hluku

Po novom sa už na trhu EÚ označujú energetickým štítkom aj všetky vysávače. Okrem energetickej triedy sa z nich dočítame aj informácie o účinnosti vysávania tvrdých podláh a kobercov, tiež o hlučnosti a prachových emisiách vychádzajúcich z vysávača.

Energetické štítky pomáhajú zorientovať sa na trhu bielej a čiernej techniky. Správnym výberom spotrebiča zaručene prispejete k úspore energie v domácnosti.

www.energie2.sk