Čo je montovaný dom?

Montované domy sú jednou z možností, z ktorých máme na výber pri voľbe nového bývania. Na našom stavebnom trhu sú však stále v určitej nevýhode, a to bez ohľadu na východiskový materiál.

V západoeurópskych krajinách či v Škandinávii sú domy stavané touto technológiou bežné a obľúbené, u nás zatiaľ hľadajú veľmi pomaly svoje miesto na trhu s nehnuteľnosťami. Z hľadiska materiálu možno montované domy rozdeliť do dvoch skupín – na ľahké konštrukcie na báze dreva a ťažké konštrukcie na báze betónu. V týchto skupinách je potom možno ešte deliť podľa izolačných a ďalších materiálov, použitých v konštrukciách.

Princípom a podstatou montovaných domov je výroba určitých častí konštrukcie priamo v továrni a ich montáž priamo na stavenisku, čo významne ovplyvňuje dĺžku celej stavby.

V prípade drevostavieb je základom konštrukcie panelov, drevený rám vyplnený tepelno-izolačným materiálom, a opláštený. Aj tu je tiež rozdielny stupeň zostavenia priamo v továrni – od opláštenia rámov iba z vonkajšej strany cez panely s osadenými oknami a dverami až po prvky s finálnou úpravou z vonkajšej aj vnútornej strany a so zabudovanými rozvodmi. Konštrukcia panelov je prispôsobená ich určenej funkcii – môžu byť obvodové, priečkové, podlahové, stropné a strešné.

Boj s predsudkami
Jednou z výhrad, ktorá smerovala na adresu montovaných domov, boli v porovnaní s murovanou klasikou údajne ich horšie tepelnoizolačné vlastnosti. Toto tvrdenie však popiera skutočnosť, že v súčasnosti sa už takmer nestavajú iné montované domy ako nízkoenergetické, patriace do kategórií objektov, ktorých ročná spotreba tepla na štvorcový meter podlahovej plochy neprekračuje 50 kWh.

Neobstojí ani tvrdenie jednotnosti montovaných domov. Zvlášť drevostavby montované priamo na stavbe ponúkajú použitie širokého spektra architektonických prvkov.

Čím vynikajú 
Hodnotnou prednosťou montovaných stavieb je rýchlosť výstavby. Podstatná úspora času vzniká tým, že sa pri stavbe nepoužívajú mokré procesy vyžadujúce stanovenú dobu schnutia a možno ju na rozdiel od klasického murovania vykonávať aj za mrazivého počasia.

Sú tu ale aj ďalšie výhody. V porovnaní s murovanými stavbami majú montované domy takmer o polovicu tenšie steny (pri zachovaní porovnateľných tepelno a zvukovo izolačných vlastností), prostredníctvom čoho získate o 10 až 15 percent viac úžitkovej plochy, čo v štandardnom rodinnom dome predstavuje jedenu izbu naviac.

Zdroj obrázkov: www.datad.sk