PVC podlahy a linoleum

Pri výbere materiálu na pokrytie podlahy narazíte aj na možnosť PVC podlahy a linolea. Často spájané, avšak už od základu ich výroby veľmi odlišné. Aké teda PVC podlahy a linoleum naozaj sú? A kedy sa rozhodnúť práve pre ne?
Podlahová krytina z polyvinylchloridu je syntetická, teda vyrábaná chemicky. Homogénne PVC podlahy s rovnakým zložením v celej hrúbke sa využívajú v ťažko namáhaných priestoroch ako sú nemocnice, školy a iné verejné objekty. Heterogénne PVC sa skladá zo základnej, dekoratívnej a ochrannej vrstvy a podľa hrúbky sa využíva ako podlahová krytina do bytov, kancelárií a iných objektov.
Veľkou výhodou PVC podláh je ich nízka cena, veľký výber dekorov, nenáročná inštalácia a ľahké čistenie. Ich široká paleta farieb, vzorov a imitácií dreva, či kameňa tieto podlahy radia medzi časté a obľúbené.

Na rozdiel od PVC podláh existuje aj ekologické riešenie, 100 % recyklovateľné a tým je linoleum. Tvoria ho prírodné materiály ako korok, drevo, živica, vápenec a ľanový olej.
Rovnako je vhodný na miesta s vysokým zaťažením a má dlhšiu životnosť. Linoleum je hygienické a antistatické. Ľahké umývanie a odolnosť voči vode ich predurčuje do domácností, najmä do kuchýň. Pozor však na ostré hrany nábytku s malou plochou, aj na preseknutie ostrými predmetmi. Ich renovácia je totiž nemožná.

Ak sa už rozhodnete pre PVC alebo lino podlahu, pri ich pokládke dbajte na rovný, čistý a suchý podklad. Je základom úspešnej pokládky, rovnako ako aj správne lepenie PVC podlahy, kde je dôležitý  výber kvalitného podlahového lepidla.

Hmoty na opravy a vyrovnávanie podkladov aj podlahové lepidlá od slovenského výrobcu:  www.chemos.sk