Moderné zavlažovacie systémy do záhrad

Krásna a upravená záhrada vždy vyžaduje určitý čas a tiež úsilie, aby vyzerala dobre, bola zdravá a na pohľad zaujímavá. Jedným z nevyhnutných predpokladov na dosiahnutie takejto záhrady je primeraná a adekvátna zálievka dodaná záhrade v správny čas.

V horúcich letných dňoch nie je bohužiaľ žiadnou výnimkou nutnosť niekoľkohodinového zavlažovania záhrady a trávnika, napriek tomu však ešte nemusí byť zavlažovanie dostatočné. V takom prípade sa môže stať spoľahlivým riešením inštalácia automatického zavlažovacieho systému. Ten sa skladá z výsuvných postrekovačov umiestnených pod úrovňou terénu a z potrubia, ktoré je taktiež ukryté pod zemou. Takéto systémy bývajú zvyčajne členené na niekoľko potrubných vetiev, čo sú vlastne sekcie s postrekovačmi ovládajúcimi jednotlivé elektroventily.

Správne navrhnutý a dobre nainštalovaný závlahový systém zabezpečí presnú a tiež pravidelnú zálievku všetkým rastlinám, ktoré ju potrebujú, vylepší navyše ich kondíciu, dopraje tiež vylepšenie vzhľadu záhrady a v neposlednom rade zabezpečí úsporu spotreby vody a nákladov.

Postrekovače sa vysunú nad povrch terénu po otvorení prívodu vody za pomoci elektromagnetických ventilov. Po skončení zavlažovania sa opäť zasunú späť do podzemných púzdier. Dobré naprogramovanie je základ, pretože v prípade dažďa je v pohotovosti automatické čidlo zrážok, ktoré včas celý systém závlahy na určitú dobu vypne. Naprogramovaná centrálna jednotka automaticky spína a vypína jednotlivé elektroventily.

Pred príchodom zimy, sa všetky zavlažovacie systémy musia odborne odvodniť prefúknutím stlačeným vzduchom.

www.prorain.sk