Vyberte si správne slnečné okuliare: Tie nekvalitné vám môžu poškodiť zrak

Vyberáte si slnečné okuliare podľa toho, ako vám pristanú a čo je práve trendy? Na tom nie je nič zlého, ale pri ich výbere by ste v prvom rade mali myslieť na svoj ​​zrak.

Počas letných mesiacov nosí slnečné okuliare až 97% ľudí, väčšina z nich má ale podľa prieskumov nekvalitné okuliare. Dlhodobé vystavenie intenzívnemu slnečnému žiareniu môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov, ako je šedý zákal, zápaly spojiviek alebo dokonca trvalé poškodenie očnej sietnice a rakovinu kože v očnom okolí. Slnečné žiarenie navyše spôsobuje starnutie kože a tvorbu vrások či pigmentových škvŕn.

Najdôležitejšie je UV filter

Myslíte si, že čím tmavšie okuliare si zaobstaráte, tým sú vaše oči lepšie chránené? Rozhodne to tak nie je. Tmavé okuliare bez UV filtra sú pre oči ďaleko nebezpečnejšie, než keby ste žiadne nenosili. Pod tmavými sklami sa totiž očné zreničky rozšíria a absorbujú tak oveľa viac negatívneho žiarenia.

Ochranný UV filter vôbec nesúvisí so zafarbením skiel, túto ochranu by totiž mali mať nielen slnečné, ale aj dioptrické okuliare. Ak si kupujete slnečné okuliare, hľadajte označenia EEC. Označované sú tak okuliare spĺňajúce predpísané normy, ktoré majú dostatočnú a jasne deklarovanú schopnosť pohlcovať ako UVA aj UVB žiarenie.

Kategória slnečného filtra je označovaná číslami od 0 do 4, čo vyjadruje priepustnosť svetla a určuje to, k čomu sú okuliare vhodné. V letných mesiacoch by ste mali používať okuliare s označením 3, aby boli vaše oči dostatočne chránené.

Sklo alebo plast?

V dnešnej dobe sú oveľa výhodnejšie plastové šošovky, a to nielen pre svoju ľahkosť a odolnosť. Na plastové šošovky je možné aplikovať veľké množstvo dodatočných úprav, takže sú okuliare potom oveľa komfortnejšie a maximálne prispôsobené práve vašim potrebám.

Okuliare vám musia sedieť

Veľmi dôležité je, aby vás okuliare nikde netlačili a tiež to, aby sa vám riasy nedotýkali šošoviek. V profesionálnych predajniach vám môžu okuliare prispôsobiť vašim požiadavkám, napríklad viac zahnúť okuliarové nožičky a pod. Budú vám tak lepšie sedieť.

Kvalitné slnečné okuliare Ray-Ban nájdete na stránke: www.okuliarerayban.sk