Záhradné náradie pre prvé jarné práce

Zima sa s nami lúči, jar sa nezadržateľne blíži. Príroda sa pomaly prebúdza, stromy pučia. Je čas zahájiť záhradkársku sezónu. Práca v záhrade nám bude oddychom.  Kvalitné záhradné náradie pomôže, aby nám práce išla od ruky. Postupne krok za krokom sa prepracujeme ku peknej záhrade aj bez veľkej námahy. 

Na začiatku, pred výsadbou upravíme záhradu a plochu určenú na výsadbu. Na malé plochy použijeme kvalitný záhradný rýľ, pri záhrade väčšieho typu použujeme záhradný rotavátor. Rotovátory sa ale dajú použiť i na viac druhov záhradných prác. Pomocou prídavných zariadení rotavátor napríklad aj orie, riadkuje, seje. Vytrhať už narastenú burinu nám pomôže vytrhávač buriny. Pri úprave pôdy a výseve semien nám pomôže záhradný valec.

Hneď ako nám to príroda dovolí a ustúpia aj posledné mrazy môžeme začať aj s vysádzaním cibuľovín a skaliek. Cibuľovinám ako sú tulipány, hyacinty, či narcisy určite pomôže ak ich prikryjeme kryty z fólie. Ak sme si pred pestovali niektoré druhy sadeníc, môžeme začať s postupným sadením do pareniska. Niektoré druhy trvaliek sa vysádzajú od polovice marca, ale napríklad prvosienky môžeme vysadiť už vo februári.

Jarné práce zahrňujú aj starostlivosť o stromy. Prihnojovaním ovocných stromov, dodáme potrebnú dávku živín, ošetríme ich podľa potreby. Ak už pominuli posledné mrazy stromčeky a kríky chemicky ošetríme pred škodcami. 

Stromy zbavujeme všetkých odumretých a chorých konárov, odrežeme tiež konáre, ak sa vzájomne odierajú a spôsobujú si poranenia kôry. Dôležité je túto činnosť vykonávať ešte pred zakvitnutím stromov. Na tenšie konáre použijeme kvalitné nožnice na konáre, alebo ručnú pílku. Konáre vo výške zostrihnú praktické teleskopické nožnice na konáre.

Ak máme na záhrade nasadené kríkovité ruže, zbavíme ich čečiny, ktorá slúžila na ochranu pred mrazmi. Prekypríme zeminu pod nimi a môžeme ich priviazať ku kolíkom. Tiež ich môžeme pomaly orezávať, ale to platí len v prípade, ak sme ruže

zasadili v záhrade na jeseň. Ak ale zasadíme ruže hneď na jar, orezávať ich môžeme prakticky ihneď.

Našu pozornosť si na jar zaslúži aj trávnik, aby bol po zime pekne zelený a hustý.  Prevzdušníme ho vertikutátorom,  očistíme od nečistôt. Ak si chceme založiť na jar v záhrade nový trávnik, ako prvý krok by sme mali použiť správny typ zeminy.

Ak nie sme si presne istý, ktorý typ je vhodný nehambite sa požiadať o radu odborníkov, či predajcov. Na kosenie trávnika môžeme použiť elektrické, alebo benzínové kosačky. Ak je náš trávnik menší, postačia nám klasický menší typ elektrickej kosačky. 

Pokiaľ máme na záhrade spravené malé jazierko, na jar by sme si mali skontrolovať čerpadlo, osvetlenie. Jazierko poprípade očistíme, opravíme. 

Záhradné náradie nám prácu uľahčí a zefektívni. Investícia do kvalitného náradia sa vypláca. Nielenže práca s ním pôjde pekne od ruky, ale máte istotu, že ho môžte použiť aj v ďalšej sezóne.

www.mbn.sk