Vyžínače a krovinorezy

Vyžínače a krovinorezy. Záhradná technika, ktorá nechýba vo vybavení každého, kto sa stará o trávnatú plochu v záhrade, okolo domu, či chaty. Využitie nájdu počas celej záhradkárskej sezóny, od jari, až do jesene. Pokiaľ plánujete zakúpiť vyžínač, alebo krovinorez, mali by ste poznať základné rozdiely medzi nimi. Základný rozdiel je vo výkone a v ich nasadení na rôzne typy práce.

Vyžínač slúži na dokosenie trávy v nedostupných miestach, okolo záhonov a na kosenie menších plôch.

Krovinorez slúži na kosenie väčších záhradných plôch, používa sa na zarastené miesta, plné náletov, či slabších krovín.

Vyžínač si poradí s nízkym porastom. Pomôže nám všade tam, kde nemôže krovinorez napríklad pri kvetinových záhonoch, plotoch, kríkoch. Vyžínače delíme na elektrické a benzínové. Niektoré druhy vyžínačov môžeme využiť aj viac účelovo. Na delenú nosnú trubku, možno nasadiť rad nástavcov ako napr. plotostrih, fúkač, zarovnávač okrajov trávnika, vyvetvovaciu pílu alebo zametací valec. Vďaka delenej nosnej trúbke sa tento pomocník tiež dá ľahko uskladniť. Pri kúpe vyžínača by sme sa mali zamerať na jeho výkon, jeho akceleráciu, hmotnosť. Tiež by našu pozornosť mala zaujať aj rukoväť či jednoduché ovládanie. Vyžínač na kosenie používa nylonovú strunu, má slabší motor ako krovinorez. Vyžínač by sme nemali používať na kosenie väčších plôch, pretože táto struna sa rýchlejšie opotrebuje.

Krovinorez si poradí aj s ťažkým terénom a väčšou trávnatou plochou. Kosiť s krovinorezom môžeme aj vysokú a prerastenú trávu, ľahko sa s ním udržujú plochy, ktoré sú zaburinené, zarastené náletmi semien alebo ťažko prístupné. Podľa výkonu motora si môžme vybrať  hobby, farmárske alebo profesionálne krovinorezy. Pri výbere však treba dbať aj na typ motora, zdvihový objem či typ rukoväte. Pri práci s krovinorezom netreba zabúdať ani na ochranný odev, rukavice, použitie slúchadiel proti hluku, či ochranných okuliarov. Pri výbere krovinorezu by sme si mali vyberať aj podľa výkonu, poprípade dobrý krovinorez by mal byť vybavený aj ergonomickým popruhom, pre ľahšiu prácu s ním. Rukoväť by mala byť natočená smerom ku nosnej trúbke, aby sme tak predišli bolestiam chrbáta. A tiež je dôležitá aj jeho hmotnosť.

Menšie – hobby krovinorezy majú akumulátorové motory. Akumulátorové vyžínače a krovinorezy sú skladné a ich použitie je bez potreby kábla, nevýhodou je však časová obmedzenosť práce s ním a nižší výkon. Najlacnejšie krovinorezy sú spravidla elektrické. Nízka hmotnosť je výhodou pri dlhej práci, kábel nás však môže pri vyžínaní obmedzovať. Výkonné krovinorezy majú benzínové motory. Dvojtaktné sa oproti štvortaktným osvedčili najmä vďaka ich nižšej hmotnosti. Profesionálne krovinorezy majú vysoký výkon a vlastnosti, ktoré sú pri dlhej práci s nimi v ťažkých podmienkach nevyhnutné. Optimálna hmotnosť, pohodlné vedenie vďaka komfortnému držaniu, antivibračná rukoväť a kvalitné materiály.

www.romerx.sk