Penetračné nátery

penetrácia podlahy

Kvalitná príprava podkladu je základom k úspešnému položeniu podlahy, parkiet, kobercu, či iných podlahových krytín. Penetrácie zohrávajú dôležitú úlohu pri zjednotení nasiakavosti podkladu, spevnenie a zvýšenie priľnavosti ďalšej vrstvy. Penetračný náter obsahuje v sebe účinnú zložku, s ktorou dosiahneme lepšiu trvanlivosť daného podkladu.

Univerzálne penetráky sa dajú použiť na nesavé aj veľmi savé podklady. Nesavými podkladmi sú napríklad keramika, kameň, teraso a podobne. Veľmi savými podkladmi sú napríklad sadrokartón a sádrové potery.

Pred nanesením penetračného náteru na podklad, musí byť povrch čistý a bez trhlín. Odstrániť musíme aj staré nátery, lepidlá, či nivelačné hmoty. Ak máme nesavý povrch, napríklad keramickú dlažbu, zdrsníme ho brúsnym papierom. Penetráciu nanášame rovnomorne, celoplošne pomocou pórovitého valčeka. Penetráciu necháme vyschnúť až do transparentného filmu. Doba schnutia sa líši v závislosti os teploty a podkladu.

Pri potrebe rýchlych podlahárskych prác sú k dispozícii rýchle penetrácie. Schnúveľmi rýchlo a sú tak pripravené k aplikácii nivelačných hmôt už do 10 minút.

Na nesaví podklady –  starý asfalt, podložky pod PVC ktoré sa dávali v minulosti, smolu aj staré dlažby je zvlášť vhodný adhézny mostík.

Penetrák na staré drevené podlahy, slúži ako tmeliaca a zároveň penetračná vrstva, pri predpríprave starých parkiet, drevených podláh, OSB a drevotrieskových podláh.

Penetračné nátery rozdeľujeme do viacerých kategórií.

  • filtračné

  • univerzálne

  • akrylové

Filtračné penetračné nátery používame na fixovanie znečisťujúcich látok ako je napríklad nikotín alebo sadze, v podklade tak dosiahneme čistý povrch.

Univerzálne penetračné nátery použijeme pri spevnení, zjednotení podkladu, ale aj keď chceme zvýšiť savosť povrchov, či na napúšťanie nenatretých a dobre vyzretých povrchov v interiéri.

Akrylové penetračné nátery používame na penetráciu povrchov ako je sadrokartón, drevotrieska, betón, preglejky, či drevo. Touto penetráciou dosiahneme, aby sa nám povrchy nelúpali, či nepraskali. 

Dôležité je, aby sme použili penetračné nátery určené na daný povrch. Ak použijeme na spevnenie a zjednotenie nevhodný penetračný náter, nemôžeme čakať dobrý výsledok.

Ak budeme penetračný náter nanášať na povrch betónový, mali by sme si zistiť, či je povrch dobre vyzretý. Ak máme na pripravovanom povrchu malé praskliny, alebo trhliny, zarovnáme ich. Na zarovnanie môžeme použiť epoxidovaný tmel. Ak potrebujeme, aby penetračný náter dobre nasiakol, môžeme ho použiť aj viackrát. Tým dosiahneme lepší efekt. Pri nanášaní penetračného náteru, sa riadime pokynmi uvedenými na obale.

Ak váhate, ktorý penetračný náter použiť, poraďte sa s odborníkom.

www.chemos.sk