Zdravá ryža

Ryža je v našom jedálničku asi od nepamäti. Jedávali ju už naši predkovia, pozná ju asi vari každý obyvateľ na našej planéte. Ryžu rozdeľujeme do viacerých kategórií, ako napr. na ryžu bielu či hnedú, alebo podľa tvaru na guľatú, dlhú. A od tvaru ryže sa potom odvodzujú názvy odrôd, čiže dlhozrnná, krátkozrnná či guľatozrnná.

Biela ryža je asi v našich končinách najpoužívanejšia a najrozšírenejšia. Nájdeme ju azda v každej domácnosti, v každom jedálničku. Je vhodná nielen z hľadiska že nepodporuje alergie, má dostatok vitamínov, málo tukov, a naše telo z ryže čerpá bielkoviny, a aminokyseliny.

Ale v nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať ryži hnedej nazývanej aj basmati. Tento druh ryže sa radí medzi najzdravší druh, a vyniká svojou vôňou ale i chuťou. Ryža Basmati sa radí medzi druh dlhozrnej ryže, po uvarení sa ryža nelepí čo je jej výhodou.

Táto ryža nazývaná aj prírodná, či natural ryža obsahuje dostatočné množstvo aminokyselín, vitamín B a E, draslík aj železo. Táto ryža je nápomocná aj pri znižovaní vysokého cholesterolu, taktiež neobsahuje lepok, a je vhodná aj pri udržiavaní diéty. Natural ryža Basmati je tiež vhodná aj pre ľudí diabetikov. Taktiež takáto natural ryža má aj nižší glukemický index, čo je veľmi vhodné pre ľudí, ktorý sa chcú, alebo sa potrebujú zdravo stravovať. Časté konzumovanie ryže je aj dobrá prevencia obličkových kameňov. Aj naše staré matere vedeli, že ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch. A keď sa skombinuje aj s inými potravinami ako napr so strukovinami, robíme pre svoje telo všetko pre to, aby sme ho udržali v kondícií a v zdraví.

Hnedá natural ryža sa pripravuje podobným spôsobom ako biela ryža. Len doba varenia je o niečo dlhšia, táto ryža sa varí približne 30 minút. Príprava tejto ryže je veľmi jednoduchá a ozaj ju dokáže pripraviť každý aj úplný začiatočník. Ryžu premyjeme a dáme do hrnca s pokrievkou. Ryžu podlejeme vodou, jemne osolíme, premiešame a necháme variť na najslabšom plameni cca 20 – 25 minút, pokým sa voda nevyparí. Po tejto dobe ryžu vypneme a necháme ju na sporáku, kde vplyvom tepla ešte dôjde a dovarí sa. Ak sme do hrnca s ryžou pridali veľa vody, a nechceme aby sa nám prevarila, nadvihneme pokrievku a chvíľku varíme s odkrytou pokrievkou

, pokým sa nadbytočná voda odparí. Je dôležité si pamätať, že ryžu počas varenia nepremiešavame.

Keď sa táto ryža uvarí má mierne tuhšiu konzistenciu, a má orieškovú príchuť. Naše telo ju ľahko strávi, po jej konzumácií nemáme problém s jej trávením, najčastejšie ju nájdeme v indickom jedálničku, a je vhodná aj ako príloha ku jedlám, či zeleninovým šalátom. Je tiež dobrá ak sa podáva s mäskom, zeleninou, strukovinami. A preto ju obľubujú aj kuchári v reštauráciách.

Ryžu Basmati dnes nie je problém, dostať kúpiť v predajniach zo zdravou výživou. Je už pomerne bežne dostupná aj na internetových stránkach, kde si tiež môžeme vybrať zo širokej ponuky. Veď už asi nie jeden raz sme počuli, že ryža Basmati je kráľovnou medzi druhmi ryže. Pestuje sa najmä v Indii a v Pakistane. Ľudia si ju obľúbili nielen pre jej dobrú a jedinečnú chuť, ale i pre jej vlastnosti. Konzumovať ju môžu nielen diabetici, ale i celiatici, pretože neobsahuje lepok, zníži vysoký krvný tlak, ale i riziko infarktu. Túto ryžu obľubujú aj ženy, pretože prospieva nielen našim vlasom, ale i nechtom, pokožke, kostiam. Ak potrebujeme nejaké to kilečko schudnúť, je dobré ak si na diétu vyberieme hnedú ryžu s nízkym glukemickým indexom, pretože nám v tele šetria inzulín, a neukladajú sa nám prebytočné tuky.