Dlažba do kuchyne

Kuchyňa je miestom, kde sa zdržujeme pomerne často. Priestor okolo kuchynskej linky, či pracovného stola je tak využitý naplno. Tomu zodpovedá aj výška jeho opotrebenia a tak i potreba kvalitnej a odolnej podlahy.

Akú podlahu, či dlažbu vybrať do kuchyne? Najčastejšie používaná podlahová krytina v kuchyni je práve keramická dlažba. 

Keramická dlažba do kuchyne totiž spĺňa všetky potrebné kritériá. Je nielen príjemná na pohľad, ale aj praktická.

Vhodná kuchynská dlažba je brúsená či leštená,  s vyšším stupňom oteruvzdornosti. Čím vyšší stupeň oteruvzdornosti, tým je dlažba odolnejšia voči opotrebeniu.

Dlažba do kuchyne je ľahko čistiteľná, nenasiakne vodou, neoduje sa a je tak aj hygienická. Je nielen praktická, ale jej protišmyková úprava a nehorľavosť ju robí aj bezpečnou.

Dlhá životnosť dlažby do kuchyne a jej odolnosť pri páde rôznych predmetov s hranami je dôležitým kritériom.

Najvhodnejším prostriedkom na čistenie dlažby je teplá voda s bežným čistiacim prostriedkom. Aby nedošlo k zničeniu škár medzi dlaždicami, neodporúča sa používať kyseliny a silné čistiace prostriedky na odstránenie vodného kameňa. Treba sa tiež vyhnúť piesku či drôtenkám, ktoré by mohli poškodiť povrch dlažby.

Azda len jediná nevýhoda, čo kuchynská dlažba má, je v zime pocit chladu. Ale aj toto dokážeme odstrániť za pomoci podlahového kúrenia.

Predajcovia ponúkajú široký výber kuchynskej dlažby, nielen čo sa týka pestrosti materiálov, ale aj farieb a rozmerov.

Dlažba  sa dá dobre kombinovať aj s inými druhmi podlahy. Plávajúca podlaha, drevo, korok, alebo iný druh podlahovej krytiny skombinujeme najmä ak sa kuchyňa spája s obývačkou, či s jedálňou.

Dôležité je vybrať si taký druh podlahy, ktorá bude ladiť so zvyškom miestnosti a jej zariadením.

Trendom sú veľkoformátové dlaždice v rôznych štýloch, farbách, s rôznymi povrchmi. Paleta dlažieb kvalitných materiálov je naozaj široká. Obľúbenou je aj kamenná dlažba do kuchyne.