Záhrada vo francúzskom štýle

Jardin à la française – francúzska okrasná záhrada, je záhrada plná byliniek, voňavých kvetov a pravidelných línií. Štýl záhrady založený na symetrii a na princípe uloženia. Tento štýl dosiahol svoj vrchol v 17. storočí s tvorbou záhrad vo Versailles, ktoré boli určené predovšetkým pre Ľudovíta XIV. Záhrada vo francúzskom štýle bola často kopírovaná ďalšími dvormi Európy. Využívajú sa v nej hlavne rôzne bylinky, kvety a vodné prvky, ako napríklad fontány.

Záhrada vo francúzskom štýle je delená viacerými cestičkami a v podstate je to akési bludisko. Toto zelené bludisko je postavené zo živého plota a najširšia hlavná cesta najčastejšie vedie stredom.

Chodníky z dlažby, štrku, alebo drevených hranolov tvoria v pravidelných líniách atmosféru svetoznámej Versailskej elegancie.

 Najväčšia plocha je dostatočne prehľadná a vysadená len nízkymi plôtikmi, doplnená niekoľkými ozdobnými strihaným kríkmi, alebo výsadbou letničiek na vyvýšenom záhone.

Francúzska záhrada typická svojou jednoduchosťou a opakovaním motívu, je založená na pravidelnosti, nechýbajú v nej tvarované dreviny, nízke živé ploty a kvitnúce rastliny vo veľkých nádobách, ako aj tienisté

zákutia s posedením, kde vo vzduchu cítiť vôňu levandule.

Krásne záhrady  si budovala už šľachta. Zámky a paláce s veľkými záhradami. Pred budovou sa rozprestierala obrovská plocha pokrytá udržiavanými záhradami. Rovina je rozdelená cestičkami, je plná záhonov, strihanými živými plotmi, doplňujú ju plastiky, sochy, fontány, bazény a do záhrady schádza schodisko s kamenným zábradlím, ktoré sa nazýva aj balustriáda. Záhrada s palácom zvyčajne tvorili jeden celok. Pôdorys záhrady bol pravidelný a členitý cestičkami, oblúkamy.

Kúsok francúzska prinesieme aj do našej záhrady vysadením levandule, byliniek ako bazalka, tymián, rozmarín, či estragon. Vysadiť ich môžeme do záhonov, alebo do rôznych nádob. Nezabudnime však, že potrebujú veľa slnka a dostatočnú zálievku. Francúzska nostalgia sa nám pripomenie použitím starých konvíc, terakotových nádob. Malé aj veľké nádoby a kvetináče do exteriéru môžme umiestniť ich môžme ku schodisku, či na terasu. Chýbať nesmie ani typický kovový nábytok.

Pri návrhu a realizácii záhrady vám pomôže záhradný architekt. Vo Francúzsku je centrum barokových záhrad pri meste Blois a pri rieke Loire. V tejto oblasti si v období baroka stavala zámky parížska šľachta a využívala ich ako letné či poľovnícke sídla. Typickým príkladom sú záhrady najväčšieho zámku tejto oblasti, Chambort. Najšpecifickejšie záhrady má zámok Villandry. Krásne záhrady má aj zámok Chateaudun. Tieto oblasti sa veru oplatí ísť pozrieť, keď navštívime Francúzsko.

www.isolabella.sk