Chrípka

Chrípka. Malé obyčajné slovo, ktoré nám ale môže poriadne skomplikovať na pár dní poriadne život. Je to choroba, ktorá nás donutí zaľahnúť do postele. A ako rozoznať prvotné príznaky chrípky od obyčajného nachladnutia ?

Ľudia si často veľmi mýlia nachladnutie s chrípkou. A je pravda, že v začiatkoch sú príznaky ozaj často veľmi podobné.

Na začiatok by sme si asi mali povedať čo to vlastne chrípka je. Je to v samej podstate vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša kvapôčkovou infekciou, ako je kýchanie,alebo kašeľ. Ochorieť môže v podstate každý, ale náchylnejší sú ľudia ktorý majú oslabenú imunitu, starší ľudia a deti v predškolskom zariadení. A prechodiť chrípku viac krát po sebe sa nám nemusí vyplatiť. Ak sa chrípka nebude liečiť, môže sa v niektorých prípadoch končiť aj smrťou. Chrípkou sa môžeme nakaziť vo zvýšenej miere v jesenných, alebo zimných mesiacov . Chrípka ale aj prechladnutie sa šíria kvapôčkovou infekciou, ale i priamym kontaktom s chorým človekom alebo pri dotknutí sa nakazených vecí.

Vírus chrípky je schopný prežiť aj niekoľko hodín na látke či papierových vreckovkách, je tiež odolný voči vyschnutiu. Vírusy sa do tela dostávajú nosom alebo hrdlom a nepríjemné na nich je to, že už deň pred objavením sa príznakov je človek infekčný a ešte ani nevie, že bude chorý. Deti nakazené chrípkou môžu byť infekčné viac ako 10 dní. Preto je hlavne v zimnom období zvýšiť príjem tekutín a vitamínu C. Najlepším zdrojom vitamínu C je ovocie , zelenina, z jablká , kyslá kapusta, citrusy a iné potraviny, alebo potravinové doplnky. Tiež je aj dobrá prevencia ako sa vyhnúť chrípke, časté umývanie rúk. Tie si umývame mydlom aj viac krát za deň, v nákupných centrách môžeme používať vhodné vlhčené obrúsky. Zvýšené riziko kedy môžeme dostať chrípkové ochorenie sú jesenné a zimné mesiace. Preto ak je je chrípkové obdobie, sa snažíme vyhýbať priestorom kde sa pohybuje viac ľudí, ak sme v práci častejšie vetráme kanceláriu, a vhodne sa obliekame. A tiež ak nám to naše zdravie dovolí, vhodne športujeme, alebo aspoň sa snažíme mať viac pohybu, na posilnenie našej imunity.

Ak už aj chrípku dostaneme, je dobré ak ju aj poctivo vyležíme a vypotíme s teplým čajom a liekmi proti chrípke. Áno na našom trhu je dostať aj voľne dostupné lieky, ale treba si uvedomiť že tie nám chrípku nevyliečia ,ale len potlačia príznaky choroby na pár hodín. Je dobré, aby sme šli ku lekárovi a ten rozhodne o postupe liečby. Ak chrípku poriadne nevyležíme, môže sa nám to neskôr vypomstiť, dokonca ohroziť naše svaly, alebo kĺby. Je treba mať na pamäti, že u každého z nás sa priebeh ochorenia môže odvíjať iným spôsobom, a tiež aj priebeh liečby môže byť odlišný. Čo zaberie jednému členovi našej rodiny, nemusí zabrať aj druhému. A je treba si aj pamätať aj to, že chrípkové ochorenie sa nelieči antibiotickou liečbou. Antibiotiká predpisujú len v prípade ak sa choroba skomplikuje a prerastie do bakteriálnej infekcie. Chrípku za normálnych okolností vyliečime do 7 dní, no niekedy to môže byť aj dlhšie. No vo väčšine prípadov je domáca liečba všetko, čo potrebujeme.

Tiež ako sa dá predísť chrípkovému ochorenie je aj očkovanie. Očkovanie odporúča svetová zdravotnícka organizácia. Očkovať je dobré pred začatým chrípkového obdobia, a to je mesiac október, alebo november. Očkovať sa môže každý jedinec, ktorý je zdravý, a má viac ako 6 mesiacov, a kto je náchylnejší na toto ochorenie. Vakcína zvyčajne zabráni väčšine prípadov chrípky. Ale aj keď sa nám podarí dostať chrípku potom, čo sme sa nechali zaočkovať, naše príznaky budú miernejšie a budeme mať menšie riziko zdravotných komplikácií.

http://shop.liekaren.sk/volno-predajne-lieky