Ako si vybrať slnečné okuliare?

Aj keď nie je leto, aj tak po nich často siahame. Nosíme ich skoro všade, na dovolenky, na prechádzky po prírode, ale i pri šoférovaní, alebo len tak často aj na hlave. Áno reč je o slnečných okuliaroch. Slnečné okuliare sa stali nielen módnym doplnkom, ale v podstate aj každodennou potrebou. Slnečné okuliare nás chránia aj pred nepriaznivými slnečnými vplyvmi, ale i pred vetrom, či dažďom. Ako si vybrať tie správne slnečné okuliare, a akých rád by sme sa mali držať, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ako prvé na čo by sme sa mali zamerať pri kúpe, je ochrana zraku pre ÚV žiarením. V podstate máme na výber z piatich stupňov ochrany. Na naše klimatické podmienky nám postačia okuliare, ktoré poskytujú ochranu 2 a 3 stupňa. Ale ak by sme sa chceli zdržovať dlhšie napr pri mori, alebo v horách pri turistike tak by sme mali zvážiť slnečné okuliare so stupňom 4 až 5. V každej správnej optickej službe, by mali byť na slnečných okuliaroch označenia, ktoré nás informujú o stupni ÚV žiarenia. Niekto ale môže namietať, že takéto označenia majú aj slnečné okuliare z trhoviska. Áno je to pravda, ale pri kúpe okuliarov z optiky, máme záruku, servis, po záručný servis, a určite nám predajcovia môžu predložiť certifikát o pravosti. A tým sa nemusíme báť o poškodenie nášho zraku.

Tak ako platí pri kúpe obyčajných dioptrických okuliarov, tak aj pri kúpe slnečných okuliarov platí zásada, že by nám mali dokonale sedieť na tvári. Ich tvar a rám by nám mal kopírovať naše črty tváre. Tiež zakončenie na slnečných okuliaroch by nás nemalo tlačiť za ušami, aby nám nerobili otlaky.

Slnečné okuliare si vyberáme s dôrazom na to,aby neboli príliš ťažké. Plastové rámy sú ľahké, dnes sa už vyrábajú s prímesami, ktoré zabezpečia odolnosť. Najlepší rám je titánový rám. Okrem toho, že je ľahučký, má aj vysokú odolnosť proti deformácii, či zlomeniu.

Tiež si vyberáme slnečné okuliare aj podľa farby rámu. Ten si vyberáme aj podľa našej pleti. Tak ak napr. máme typ pokožky do hneda, aj rám slnečných okuliarov, by sme ladiť do hnedých tónov. A naopak ak máme typ pokožky svetlejší, vyberáme slnečné okuliare v pastelových farbách. ak chceme vsadiť na klasiku vyberieme si slnečné okuliare s čiernym rámom.

Ani cena slnečných okuliarov nám nemusí hneď zaručiť kvalitu. Často sa cena okuliarov odráža aj od značky módnych výrobcov. A čím je zvučnejšia značka, tým aj cena môže byť vyššia. A preto si môžeme vybrať aj zlatú strednú cestu, ale i značku slnečných okuliarov, ktorú nám naše finančné možnosti dovolia.

Dôležitou súčasťou je aj kategória čistenie slnečných okuliarov. Slnečné okuliare čistíme buď v domácnosti dostupnými prostriedkami, ako sú mydlová voda a handrička, ale čistiť ich môžeme aj prostriedkami, ktoré si kúpime v očnej optike. Prvou chybou, ktorú robíme pri čistení je ten, že na okuliare používame papierové obrúsky, alebo ich len tak očistíme len tak do rukáva. No a práve týmto krokom môžeme poškriabať šošovku v okuliaroch, alebo ich inak znehodnotiť. Pri kúpe slnečných okuliarov, dostaneme aj púzdro a v ňom je aj handrička z mäkkých tkanív. A tá je ideálna na očistenie. Ak chceme aby naše slnečné okuliare mali dlhšiu životnosť, ukladáme ich do púzdra. Nikdy by sme ich nemali ukladať na stôl či iný predmet sklíčkami smerom dole, alebo ich nosiť len tak pohodené v kabelke.

www.okuliarerayban.sk