Ponorné čepadlá

Pri výbere čerpadla by sme mali predovšetkým poznať účel jeho využitia, predpokladané množstvo čerpanej vody, zloženie čerpanej vody a miesto, odkiaľ ju chceme čerpať . Pri situáciách ako sú zatopené domy, či pivnice hrá dôležitú úlohu čas čerpania a prepravné množstvo. 

Ponorné čerpadlo je dobrým pomocníkom nielen v domácnosti, ale aj v záhrade. Využijeme ho pri čerpaní vody zo studní, pri vyprázdňovaní bazénov, rybníčkov, pri odčerpávaní vody v domoch a záhradách.

Poznať zloženie čerpanej vody je veľmi dôležité. Od toho závisí správny výber čerpadla, následne aj vplyv na dĺžku životnosti, či prípadnú potrebu servisu. Čerpať môžme vodu čistú, bez prímesí, alebo znečistenú s prímesami pevných častíc.

Môže ísť o prepravu teplej úžitkovej vody, kalovej dažďovej vody, splaškovej, či vodu z bazénov, ktorá obsahuje určité chemikálie.

Ponorné odstredivé čerpadlá sa používajú na čerpanie čistej vody bez prímesí, na čerpanie pitnej a úžitkovej vody v domácom prostredí, vyprázdňovanie bazénov, bez obmedzovania hĺbky.

Stáva sa vám , že v období dažďov dochádza k zaplaveniu pivnice? Alebo potrebujete vyčerpať vodu z bazéna? Tak na tom nám poslúži kalové ponorné čerpadlo. V prvom rade si nezamieňajme ponorné kalové čerpadlo a ponorným tlakovým čerpadlom. Ponorné kalové čerpadlo vyčerpá vodu z pivnice, z bazéna, zo šachty, kalové čerpadlo vyčerpá aj splaškovú vodu s prímesami pevných častíc. Ponorné kalové čerpadlo však nevytvorí tlak napríklad na polievanie záhrady hadicou. Kalové osdtredivé ponorné čerpadlá sa používajú na čerpanie kvapalín s prímesami pevných častí.  Používajú sa na čerpanie vody zo zaplavených pivníc a iných priestorov. Neslúžia však na čerpanie splaškovch vôd. Na to sú určené kalové odstredivé ponorné čerpadlá s rezacím (sekacím) zariadením, ktoré si poradí aj s väčšími časticami. Čerpá sa nimi voda z pivníc, splašková voda, voda zo septikov a žúmp.

Vretenové ponorné čerpadlá sú určené pre čerpanie čistej vody z hĺbky viac ako 8 m. Ich prednosťou je veľká výtlačná výška. Sú určené na čerpanie čistej vody, vody zo studní, na zavlažovanie trávnika a záhrady. Nevýodou je možnosť zničenia hydraulickej časti čerpadla pri zapnutí  na sucho a zníženie životnosti pri čerpaní vody s abrazivnými nečistotami.

Dobre si treba premyslieť ako často a na aké účely budeme čerpadlo používať. Či budeme polievať záhradu, alebo máme nainštalovanú automatickú závlahu, alebo potrebujeme zásobovať rodinný dom pitnou vodou.

Na všetky tieto použitia sú vhodné iné čerpadlá. Pre príležitostné použitie je možné použiť lacnejší typ s plastovými obežnými kolesami. Pri prevádzke automatických závlah a zásobovaní rodinného domu je výhodnejšie investovať do čerpadla s nerezovým obežným kolesom. Pri domácich vodárňach je dôležitá aj veľkosť tlakovej nádoby. Ak máme tlakovú nádobu menšiu tak sa bude čerpadlo zapínať pri každej návšteve toalety, alebo kúpeľne. Ak sa ponorné čerpadlo častejšie spína, o to viac elektrickej energie spotrebuje, a tým sa kráti aj jeho životnosť. Tiež by sme mali mať na mysli aj hlučnosť čerpadla, hlavne ak máme čerpadlo v blízkosti nášho bývania.

Ak sa Vám hladina vody blíži k 8m pod terénom a nižšie, alebo je studňa ďalej od miesta kde môžete umiestniť vodáreň, musíme použiť ponorné tlakové čerpadlo. Jeho výber závisí od priemeru vrtu, hĺbky hladiny vody pod terénom, požiadavky na prietok a tlak (najmä pri automatických závlahových systémoch). Pre úplnosť k ponornému čerpadlu potrebujete príslušenstvo podľa účelu použitia.

Niektoré ponorné čerpadlá sú vybavené aj snímačom teploty. Tým sa značne predlžuje životnosť čerpadla a znižujú sa náklady na opravy. Ponorné čerpadlá sú buď na elektrickú energiu, alebo na benzínový pohon. Benzínové ponorné čerpadlá sú riešeným tam, kde nemôžeme využívať elektrickú energiu. Od odvodňovania veľkých plôch, až po udržiavanie sucha na stavbe, s bezpečným chodom, aj pri dlhodobom chode na sucho a bez dozoru obsluhy.

www.klc.sk