Ako vybrať štiepačku dreva

Leto sa strieda s jesenným šatom, pomaly sa hlási zima. Nielen príroda, ale i my by sme sa mali na zimu pripraviť. Príprava palivového dreva je teda viac ako aktuálna. Drevo sa opäť dostáva do popredia vo vykurovaní samostatne, alebo v kombinácii s inými palivami najmä kôli finančnému, aj ekologickému hľadisku. Príprava dreva je každoročnou, nie jednoduchou úlohou. Štiepačka dreva nám ju jednoznačne uľahčí.

Isto, rúbanie dreva sekerou má svoje čaro. Ak ale potrebujeme pripraviť drevo na zimu, štiepačka na drevo nám ušetrí množstvo času, ale najmä naše zdravie. Ušetríme čas, ruky, i chrbát. 

Pri výbere štiepačky na drevo nehľadíme len na cenu, ale hlavne na výkon, bezpečnosť pri štiepaní, tiež praktické veci, ako sú koliečka vhodné pre transport.

Klinová štiepačka na drevo pracuje na princípe silného klinu, ktorý vďaka hydraulickému systému vyvinie na drevo obrovský tlak a tým sa nám potrebná časť odštiepi. Klínové štiepačky na drevo sú na elektrický pohon.

Druhým typom je kužeľová štiepačka dreva. Kužeľová štiepačka dreva pracuje na princípe tŕňa kužeľovitého tvaru, ktorý vŕtaním drevo rozlomí na viacero menších kúskov. Pri práci s akoukoľvek štiepačkou dreva treba byť opatrný. Štiepačky sú však opatrené niekoľkými bezpečnostnými prvkami, ako napríklad zachytávačom naštiepaného dreva, robustnou konštrukciou, či obojručným ovládaním stroja.

Hydraulické štiepačky s elektromotorom sú výkonné a spoľahlivé. Podľa potreby koľko a ako veľkého dreva budeme štiepať, môžme si vybrať horizontálne, alebo vertikálne štiepačky.

Klinové, alebo hydraulické štiepačky sa zaraďujú medzi horizontálne. Tieto štiepačky dreva využívame príležitostne, na prípravu dreva do krbu, či prikurovanie v kachliach.

Vertikálne štiepačky majú odolnejšiu konštrukciu, sú robustné a poradia si s metrovými polenami o priemere 40 cm. Ku štiepačke na drevo je možné zakúpiť aj ďalšie doplnky ako sú krížová alebo hviezdicová násada na klin.

Nepúšťajte sa do výroby štiepačky svojpomocne. Na trhu je množstvo kvalitných modelov za dobrú cenu, ktoré spĺňajú všetky bezpečnostné kritériá. Predajca poskytuje riadnu záruku, navyše vám odborne poradia a doporučia, ktorá štiepačka dreva je pre vás vhodná.

A  čo s naštiepaným drevom? Čerstvo nakálané drevo má vlhkosť asi 50%, mali by sme ju preto znížiť aspoň na 20%. Vykurovanie mokrým drevom je nevhodné – spotrebujeme až dvakrát také množstvo, mokré drevo ničí a zanáša komín dechtom. Preto je vhodné čerstvo nakálané drevo po štiepaní nechať prirodzene schnúť, nezakrývať ho. Ak chceme ideálne vysušené palivové drevo, nechajme naštiepané polená uskladnené ďalšie dva roky na dobre vetranom, pred dažďom chránenom mieste. Napokon nezostáva nič iné, ako si krásnu zimu vychutnať doma v teple, za oknom.

www.mbn.sk