Zatrávňovacia dlažba

Máte krásny dom, veľkú záhradu a trávnik, ktorým sa pýšite? Na prvý pohľad je všetko krásne dokonalé, ale celkový dojem môže pokaziť príjazdová cesta, ktorá pôsobí neupravene, rozhádzane. Všetko môže vyriešiť zatrávňovacia dlažba. Zatrávňovacia dlažba sa používa na vybudovanie príjazdovej cesty, parkovacej plochy, alebo na spevnenie plôch a mierne strmých svahov. 

Práca zo zatrávňovacou dlažbou by mala byť jednoduchá, ľahká tak aby ju zvládol každý domáci kutil. Betónové tvárnice sa ukladajú do štrkového podložia, ich otvory sa zasypú zmesou piesku, humusu a trávového semena. Z otvorov bude vyrastať tráva, ktorú jednoducho pokosíme záhradnou kosačkou. Výhodou betónových zatrávňovačov je ich veľká odolnosť voči poveternostným vplyvom, chemikáliám aj mechanickému poškodeniu, dlhá životnosť a nízka cena.

Starostlivosť o zatvárňovaciu dlažbu by mala byť tiež jednoduchá a nenáročná. Pokosenie trávnika je jednoduché a aj kosenie trávnika do svahu sa dá zvládnuť. Ale svah by nemal byť príliš strmý, ideálne je ak má sklon do 30°. Ekologická dlažba medzi trávnikom a oplotením alebo medzi trávnikom a záhonom vytvára okraj, ktorý podstatne zjednoduší kosenie.

Betónové zatrávňovače nie sú na trhu jediné, podobnú funkciu vykonávajú aj plastové zatraváňovače. Výhodu majú v nízkej hmotnosti, ľahkej manipulácií. Najčastejšie ich nájdeme pri plochách ako sú parkoviská, spevňujú okraje ciest, ihrísk, brehov, svahov aj zelených striech. Svojím zložením sa dokonale prispôsobujú svojmu okoliu a niektoré majú aj protišmykovú úpravu. Plastová zatrávňovacia dlažba však nemusí mať takú dlhú životnosť, ako betónové zatrávňovačky.

Zatrávňovacia betónová dlažba dokáže dokonale prepojiť vonkajšiu dlažbu so záhradou či príjazdom do garáže, alebo na parkovisko. Zatrávňovacia dlažba má široké využitie aj v mestskej architektúre. Je to ekologicky hodnotný prvok s vysokým podielom zelene. Vegetačná dlažba odvedie dažďovú vodu zatrávňovacími otvormi priamo do pôdy.

Spolu zo zatrávňovacou dlažbou môžeme kombinovať aj iné druhy dlažieb. A tým dosiahneme nielen pekný vzhľad, ale aj praktickosť. A tiež by sme mali mať na mysli aj bezpečnosť. Ak budeme kráčať po dlažbe v jesenných, alebo zimných mesiacoch mala by spĺňať prvky protišmykovosti, mrazuvzdornosti a odolávať vonkajším vplyvom počasia. Použitím dlaždíc rôznych rozmerov docielime zaujímavých skladacích prvkov alebo farebných prevedení.

www.premac.sk